email: artur@silvicola.pl


Fasola szparagowa

Standard jakości handlowej dla fasoli szparagowej zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 912/2001 z dnia 10 maja 2001 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 46/2003.

I. OKREŚLENIE PRODUKTU - FASOLA

Przedmiotem standardu jest fasola szparagowa odmian uprawnych Phaseolus vulgaris L., dostarczana konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje fasoli przeznaczonej do przetwórstwa.

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - FASOLA

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla fasoli po jej przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, fasola powinna być:
- Cała[1],
- Zdrowa; nie dopuszcza się fasoli z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią ją niezdatną do spożycia,
- Czysta,

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - FASOLA

Wielkość jest określana maksymalną szerokością strąka mierzoną pod katem prostym do osi.

Sortowanie według wielkości jest obowiązkowe tylko dla fasoli o cienkich strąkach według następującej skali wielkości:
- Bardzo cienka: szerokość strąka nie przekracza 6 mm,
- Cienka: szerokość strąka nie przekracza 9 mm,
- Średnia: szerokość strąka nie przekracza 12 mm.

Fasola o cienkich strąkach średniej

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - FASOLA

Dla fasoli, która nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:

A. Tolerancje dotyczące jakości

a) Klasa Ekstra

5 % liczbowo lub masowo fasoli nie spełniającej wymagań klasy Ekstra, lecz zgodnej z wymaganiami dla klasy I, lub wyjątkowo mieszczącej się w tolerancjach

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - FASOLA

A. Jednolitość

W każdym opakowaniu fasola powinna być jednolita, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, jakości oraz wielkości (jeśli sortowano według wielkości).

W opakowaniu widoczna część fasoli powinna być reprezentatywna w stosunku do całej zawartości opakowania.

Niezależnie od wcześniejszych postanowień tego punktu, produkty objęte tym rozporządzeniem mogą być pakowane razem

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - FASOLA

Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz:

A. Cechy identyfikacyjne

Pakujący i/lub wysyłający: nazwa i adres lub urzędowo ustanowiony lub zaakceptowany kod firmowy. Jednakże w przypadku kiedy kod firmowy jest użyty, odnośnik „pakujący i/lub wysyłający” (lub odpowiedni skrót) muszą być

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl