email: artur@silvicola.pl


Sałata

W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są w standardach jakości handlowych. Standardy te są wprowadzane rozporządzeniami Komisji (WE), a więc aktami prawnymi ogólnego zastosowania obowiązującymi w całości we wszystkich państwach członkowskich.

Niniejsza prezentacja zawiera tekst standardu jakości handlowej dla sałaty, endywii o liściach kędzierzawych i endywii o liściach szerokich (typu batawia), wprowadzonej rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 1543/2001 z dnia 27 lipca 2001 r. wraz ze zmianami do standardu wprowadzonymi rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 46/2003, komentarz oraz zdjęcia ilustrujące poszczególne wymagania standardu.

TEKST STANDARDU - Kolor CZARNY
TEKST KOMENTARZA - Kolor NIEBIESKI

I. OKREŚLENIE PRODUKTU - SAŁATA

Przedmiotem standardu jakości handlowej są:
  • Sałaty odmian uprawnych:
    • Lactuca sativa L. var. capitata L. (sałata głowiasta wliczając sałatę kruchą oraz lodową (Iceberg)),
    • Lactuca sativa L. var. longifolia Lam. (sałata rzymska (sałata Cos)),
    • Lactuca sativa L. var. crispa L. (sałata listkowa, kędzierzawa),
    • Krzyżówki powyższych odmian.
  • Endywie o liściach kędzierzawych odmian uprawnych Cichorium

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - SAŁATA

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla salat i endywii, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla każdej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, sałaty i endywie powinny być:

  • Całe 

 Oznacza to, że sałaty i endywie

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - SAŁATA

Wielkość określana jest według masy.

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - SAŁATA

Dla sałat i endywii, które nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:

Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane liczbowo lub wagowo i wynoszą dla obu klas 10 %.
Tolerancje

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - SAŁATA

A. Jednolitość

W każdym opakowaniu sałaty i endywie powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, jakości i wielkości.

Jednakże, można pakować razem w jednym opakowaniu różne rodzaje sałat i endywii opisanych w tej normie, pod warunkiem, że są one jednolite pod względem jakości oraz dla każdego rodzaju pod względem wielkości. Dodatkowo, każdy rodzaj

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - SAŁATA

Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.
Każde opakowanie powinno zawierać wymagane oznakowanie, zgrupowane na tej samej stronie, wykonane czytelnymi i trwałymi literami, widocznymi z zewnątrz.
Znakowanie może być bezpośrednio wydrukowane na opakowaniu lub może być wydrukowane na trwale

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl