email: artur@silvicola.pl


Szparagi

Standard jakości handlowej dla szparagów zawartyw załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2377/1999 z dnia 9 listopada 1999 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 46/2003.

I.OKREŚLENIE PRODUKTU - SZPARAGI

Przedmiotem standardu są szparagi odmian uprawnych Asparagus officinalis L., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje szparagów przeznaczonych do przetwórstwa.
 
Szparagi dzieli się na cztery grupy w zależności od koloru:
- Białe,
- Fioletowe, których główki mają kolor od różowego do fioletowego lub purpurowego, a wypustki są częściowo białe,
- Fioletowo-zielone, które są koloru fioletowego

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - SZPARAGI

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla szparagów po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
 
A. Wymagania minimalne 
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, szparagi powinny być:
- Całe,
- Zdrowe, nie dopuszcza się szparagów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - SZPARAGI

Wielkość szparagów określa się ich długością i średnicą.
 
A.  Wielkość określana długością 
Długość szparagów powinna wynosić:
- Powyżej 17 cm dla szparagów długich,
- 12 do 17 cm dla szparagów krótkich,
- Powyżej 12 cm dla szparagów klasy II układanych, ale nie pakowanych w wiązki,
- Poniżej 12 cm dla główek szparagów.
 

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - SZPARAGI

Dla szparagów, które w zakresie jakości i wielkości nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje:
 
A. Tolerancje dotyczące jakości 
a)  Klasa Ekstra 
5 % liczbowo lub masowo szparagów nie spełniających wymagań klasy Ekstra, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy I lub, wyjątkowo, mieszczących

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - SZPARAGI

A. Jednolitość 
W każdym opakowaniu lub każdej wiązce w tym samym opakowaniu szparagi powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, jakości, grupy i wielkości (jeżeli sortowanie według wielkości jest obowiązkowe).
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl