email: artur@silvicola.pl


Pomidory

W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są w standardach jakości handlowych.
Standardy te są wprowadzane rozporządzeniami Komisji (WE), a więc aktami prawnymi ogólnego zastosowania obowiązującymi w całości we wszystkich państwach członkowskich.

Niniejsza prezentacja zawiera tekst standardu jakości handlowej dla pomidorów wprowadzony rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 790/2000 z dnia 14 kwietnia 2000 r. wraz z komentarzem oraz zdjęciami ilustrującymi poszczególne wymagania standardy. W tekście standardu uwzględniono zmiany wprowadzone do standardu rozporządzeniami Komisji (WE) Nr 717/2001 oraz Nr 46/2003.

TEKST STANDARDU - Kolor CZARNY
TEKST KOMENTARZA - Kolor NIEBIESKI

I. OKREŚLENIE PRODUKTU - POMIDORY

Przedmiotem standardu są pomidory odmian uprawnych Lycopersicon lycopersicum esculentum L. Karsten ex Farw./ Lycopersicum esculentum Mill., dostarczane konsumentom w stanie świeżym.

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - POMIDORY

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla pomidorów po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, pomidory powinny być:

  • Całe 

 Pomidory nie mogą mieć żadnych ubytków lub uszkodzeń.

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - POMIDORY

Wielkość określa się według największej poprzecznej średnicy owocu. Wymienione poniżej postanowienia nie dotyczą pomidorów typu "wiśnia".

A. Minimalna średnica pomidorów

Dla pomidorów zaklasyfikowanych do klasy "Ekstra", I i II, jako średnicę minimalną ustala się:
  • 35 mm dla pomidorów "okrągłych" i "żebrowanych",
  • 30 mm dla pomidorów "podłużnych".
B.

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - POMIDORY

Dla pomidorów, które w zakresie jakości i wielkości nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdej jednostce opakowania następujące tolerancje:

Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane wagowo lub liczbowo i dla klasy Ekstra wynoszą 5 %, a dla klas I

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - POMIDORY

A. Jednolitość

W każdej jednostce opakowania pomidory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, tej samej jakości i wielkości (jeżeli sortowane według wielkości).

Pakowanie pomidorów różnych odmian lub typów handlowych w tym samym opakowaniu jest niedopuszczalne. Dla klas Ekstra i I wymagana jest jednolitość pod względem wielkości, a dla klasy

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - POMIDORY

Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl