email: artur@silvicola.pl


Seler naciowy

Standard jakości handlowej dla selerów naciowych zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1591/87 z dnia 5 czerwca 1987 r.
 
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniami Komisji (WE) Nr 888/97 oraz Nr 46/2003.

I. OKREŚLENIE PRODUKTU - SELERY

Przedmiotem standardu są selery naciowe odmian uprawnych Apium graveolens L. var. Dulce Mill., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje selerów naciowych przeznaczonych do przetwórstwa.

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - SELERY

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla selerów naciowych, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
 
A. Wymagania minimalne 
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, selery naciowe powinny być:
- Całe, dopuszcza się usunięcie górnej ich części,
- O świeżym wyglądzie,
- Zdrowe; nie dopuszcza się

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - SELERY

Wielkość selerów naciowych określa się według masy netto. Minimalna masa selerów naciowych powinna wynosić 150 g.
 
Selery naciowe dzieli się na trzy grupy:
 
a)  Duże: ponad 800 g
b)  Średnie: 500 - 800 g
c)  Małe: 150 - 500 g
 
W tym samym opakowaniu różnica pomiędzy selerami nie może przekraczać odpowiednio 200, 150, 100 g. Przestrzeganie tego

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - SELERY

Dla selerów naciowych nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości.

A. Tolerancje dotyczące jakości 

a) Klasa I 
10 % liczbowo selerów naciowych nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się
w

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - SELERY

A. Jednolitość 
W każdym opakowaniu selery naciowe powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia,  jakości, barwy oraz wielkości (jeśli sortowano według wielkości).
 
W opakowaniu widoczna część selerów naciowych powinna być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości.
 
Niezależnie od wcześniejszych postanowień tego punktu, produkty objęte tym rozporządzeniem mogą być pakowane razem

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA- SELRY

Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na  tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz:
 
A. Cechy identyfikacyjne 
Pakujący i/lub wysyłający: nazwa i adres lub urzędowo ustanowiony lub  zaakceptowany kod firmowy. Jednakże w przypadku kiedy znak firmowy jest użyty, odnośnik „pakujący i/lub wysyłający” (lub odpowiedni skrót)
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl