email: artur@silvicola.pl


Cebula

W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są w standardach jakości handlowych. Standardy te są wprowadzane rozporządzeniami Komisji (WE), a więc aktami prawnymi ogólnego zastosowania obowiązującymi w całości we wszystkich państwach członkowskich.
Niniejsza prezentacja zawiera tekst standardu jakości handlowej dla cebuli wprowadzony rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1508/2001 z dnia 24 lipca 2001 r. wraz z komentarzem oraz zdjęciami ilustrującymi poszczególne wymagania standardu.

TEKST STANDARDU - Kolor CZARNY

TEKST KOMENTARZA - Kolor NIEBIESKI

I. OKREŚLENIE PRODUKTU - CEBULA

Przedmiotem niniejszego standardu jakości handlowej jest cebula odmian uprawnych Allium cepa L., dostarczana konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje cebuli ze świeżym, zielonym szczypiorem oraz cebuli przeznaczonej do przetwórstwa.

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - CEBULA

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla cebuli, po jej przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla każdej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, cebula powinna być:

  • Cała
    Oznacza to, że cebula nie może mieć żadnych uszkodzeń powstałych zarówno podczas wzrostu,

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - CEBULA

Wielkość określa się największą średnicą poprzeczną cebuli. Różnica między najmniejszą i największą cebulą w jednostce opakowania nie może przekraczać:
  • 5 mm, jeśli średnica najmniejszej cebuli jest równa lub większa niż 10 mm, lecz mniejsza niż 20 mm; jeżeli jednak średnica cebuli jest równa lub większa niż 15 mm, lecz mniejsza niż 25 mm, różnica może wynosić 10 mm;
  • 15 mm, jeśli średnica najmniejszej cebuli jest równa

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - CEBULA

Dla cebuli, która nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdej jednostce opakowania następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:

Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane wagowo i dla obu klas wynoszą 10 %.
W żadnym wypadku podczas sortowania

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - CEBULA

A. Jednolitość

W każdej jednostce opakowania (lub partii dla produktów luzem) cebula powinna być jednolita, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany, jakości i wielkości.
Opakowania detaliczne o masie netto nie przekraczającej trzech kilogramów, mogą zawierać mieszankę cebul o różnej barwie, pod warunkiem, że zachowana jest jednolitość pod względem jakości, a dla cebuli o poszczególnych barwach

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA -CEBULA

1.Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz. Dla cebuli wysyłanej luzem (bezpośrednio ładowanej do środka transportu), informacje te powinny być podane w dokumentach towarzyszących towarowi lub umieszczone w widocznym miejscu wewnątrz środka transportu.

Każde opakowanie powinno zawierać wymagane
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl