email: artur@silvicola.pl


Czosnek

Standard jakości handlowej dla czosnku zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2288/97 z dnia 18 listopada 1997 r.

Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 46/2003

I. OKREŚLENIE PRODUKTU - CZOSNEK

Przedmiotem standardu jest czosnek odmian uprawnych Allium sativum L., dostarczany konsumentom w stanie świeżym[1], nie dosuszonym[2] oraz dosuszonym[3]. Standard nie obejmuje czosnku przeznaczonego do przetwórstwa.

[1] Czosnek świeży to czosnek z zielonym szczypiorem i z nie wysuszoną łuską zewnętrzną
[2] Czosnek nie dosuszony to czosnek z nie

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - CZOSNEK

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla czosnku, po jego przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, czosnek powinien być:
- Zdrowy; nie dopuszcza się czosnku z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią go niezdatnym do spożycia,
- Praktycznie

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - CZOSNEK

Wielkość czosnku określana jest maksymalną średnicą poprzeczną.
a) Minimalna średnica dla klasy Ekstra wynosi 45 mm, a dla klas I i II – 30 mm.
b) Dla czosnku luzem z przyciętym szczypiorem lub dla czosnku w pęczkach, różnica średnic między najmniejszą i największą główką w tym samym opakowaniu nie może przekraczać:
- 15 mm, gdy średnica najmniejszej główki jest

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - CZOSNEK

Dla czosnku, który w zakresie jakości i wielkości nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu lub w partii czosnku luzem następujące tolerancje:

A. Tolerancje dotyczące jakości

a) Klasa Ekstra

5 % masowo czosnku nie spełniającego wymagań klasy Ekstra, lecz zgodnego
z wymaganiami dla klasy I lub, wyjątkowo, mieszczącego się

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - CZOSNEK

A. Jednolitość
W każdym opakowaniu lub w obrębie partii luzem czosnek powinien być jednolity, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, jakości
i wielkości (jeżeli sortowano według wielkości).
Widoczna w opakowaniu część czosnku lub w obrębie partii luzem powinna być reprezentatywna w stosunku do całej zawartości opakowania lub całej partii.
Niezależnie od wcześniejszych postanowień

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - CZOSNEK

Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.

Dla czosnku w warkoczach przewożonego luzem (ładowany bezpośrednio do środka transportu), powyższe informacje powinny być podane w dokumentach towarzyszących towarowi, umieszczonych w widocznym miejscu wewnątrz środka transportu.

A. Cechy identyfikacyjne

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl