email: artur@silvicola.pl


Pieczarki

Norma handlowa dla pieczarek hodowlanych (Agaricus) zawarta w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1863/2004 z dnia 26 października 2004 r. 

I. OKREŚLENIE PRODUKTU - PIECZARKI

Niniejsza normę stosuje się do owocnikówszczepów hodowlanych z rodzaju Agaricus (syn. Psalliota), dostarczanych do konsumenta w stanie świeżym, z wyłączeniem pieczarek przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego.

Pieczarki klasyfikuje się według rodzajów handlowych,które obejmują dwie grupy:
- Pieczarki całe, z nieodciętą dolna częścią trzonu,
- Pieczarki przycięte, z odciętą dolną częścią trzonu.

W

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - PIECZARKI

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla pieczarek, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
 
A. Wymagania mienralne 
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy i dopuszczalne tolerancje, pieczarki powinny być:
  •  W całości,lubi przycięte w precyzyjny sposób,
  •  Zdrowe, wyklucza się

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - PIECZARKI

Wielkość określa się maksymalną średnicą kapelusza i długością trzonu, w następujący sposób:
 
A. Wielkość minimalna
 
Minimalna średnica kapelusza powinna wynosić przynajmniej 15 mm w przypadku pieczarek zamkniętych, pieczarek z osłonkami i otwartych oraz 20 mm w przypadku pieczarek spłaszczonych. 

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - PIECZARKI

W każdym opakowaniu dopuszcza się tolerancje jakości i wielkości dla produktów niespełniających wymagań wskazanej klasy. 

A. Tolerancje w zakresie jakości

a) Klasa Ekstra

5% liczby lub masy pieczarek niespełniających wymagań klasy Ekstra, lecz odpowiadających wymaganiom klasy I lub, w wyjątkowych przypadkach, mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy.

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - PIECZARKI

A. Jednorodność
Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna, złożona wyłącznie z pieczarek tego samego pochodzenia, rodzaju handlowego, w tym samym stadium rozwoju ( uwzględniając tolerancje), tej samej jakości i wielkości ( jeśli klasyfikowane według wielkości).
Dopuszcza sie łączenie w opakowaniach detalicznych o wadze netto nieprzekraczającej 1 kg pieczarek o różnym zabarwieniu, pod warunkiem że są one

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA -PIECZARKI

1. Na każdym opakowaniu muszą znaleść się następujące informacje, zgrupowane po tej samej stronie, naniesione  w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz. 

A. Identyfikacja

  Nazwa (nazwisko) i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającego.
  Te dane można zastąpić:
  - dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań detalicznych, urządowo ustanowionym
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl