email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - PIECZARKI

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla pieczarek, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
 
A. Wymagania mienralne 
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy i dopuszczalne tolerancje, pieczarki powinny być:
  •  W całości,lubi przycięte w precyzyjny sposób,
  •  Zdrowe, wyklucza się produkty nadgniłe, o silnie zbrązowiałym trzonie,  lub o jakości obniżonej w takim stopniu, iz powoduje to ich niezdatność do spożycia
  • Czyste, praktycznie pozbawione jakichkolwiek widocznych ciał obcych innych niż podłoże pod uprawę
  •  Wygłądać świeżo, należy wziąć pod uwagę kolor blaszek typowy dla danego szczepu i/lub rodzaju handlowego
  • Praktycznie wolne od szkodników
  • Praktycznie wolne od uszkód wyrządzonych przez szkodniki
  • Wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego
  •  Wolne od obcych zapachów i/lub smaków.
     
    Stopień rozwoju i jakość pieczarek powinny być takie, aby mogły one:
    - Wytrzymać transport i przeładunek, oraz
    - Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość
     
    B.  Podział na klasy
     
    Pieczarki dzieli się na trzy klasy jakości: 
     
    a) Klasa Ekstra
    Pieczarki w tej klasie powinny być najwyższej jakości. Kształt, wygląd, stopień rozwoju oraz barwa pieczarek powinny być charakterystyczne dla typu handlowego. Pieczarki powinny być dobrze wykształcone.
    Nie mogą mieć żadnych wad, z wyjątkiem bardzo nieznacznych wad powierzchniowych, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd pieczarek, ich jakość, zachowanie jakości oraz wygląd w opakowaniu.
    Pieczarki powinny być praktycznie wolne od pozostałości okrywy; pieczarki nie przycięte mogą mieć także ślady okrywy na dole trzonu. 
     
    b) Klasa I
     
    Pieczarki w tej klasie powinny być dobrej jakości. Kształt, wygląd, stopień rozwoju oraz barwa pieczarek powinny być charakterystyczne dla typu handlowego.
Jednakże dopuszcza się następujące lekkie wady pod warunkiem, że nie wpływają na ogólny wygląd produktu, jego jakość, zachowanie jakości i ogólny wygląd w opakowaniu:
- Niewielkie wady kształtu,
- Niewielkie wady barwy,
- Niewielkie powierzchniowe plamki, pod warunkiem, że nie mają tendencji do powiększania,
- Niewielkie powierzchniowe odgniecenia,
- Nieznaczne pozostałości okrywy: pieczarki nie przycięte mogą mieć także ślady okrywy na dole trzonu.
 
c) Klasa II

Do tej klasy zalicza się pieczarki, które nie odpowiadają wymaganiom klas wyższych, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.
Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że pieczarki zachowują swoje istotne cechy co do jakości, zachowania jakości i wyglądu:
- Wady kształtu,
- Wady barwy,
- Niewielkie plamy,
- Niewielkie odgniecenia,
- Puste trzony,
- Ślady okrywy: pieczarki nie przycięte mogą mieć także ślady okrywy na dole trzonu.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl