email: artur@silvicola.pl


Brukselka

Standard jakości handlowej dla kapusty brukselskiej zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1591/87 z dnia 5 czerwca 1987 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniami Komisji (WE) nr 888/97 oraz Nr 46/2003.

I. OKREŚLENIE PRODUKTU - BRUKSELKA

Przedmiotem standardu jest kapusta brukselska, której główki wyrastają osiowo na pionowej łodydze odmian uprawnych Brassica oleracea L. var. bullata subvar. gemmifera DC dostarczana konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje kapusty brukselskiej przeznaczonej do przetwórstwa.

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - BRUKSELKA

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla kapusty brukselskiej, po jej przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, kapusta brukselska powinna być:
- Cała,
- Zdrowa; nie dopuszcza się kapusty z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią ją

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - BRUKSELKA

Wielkość kapusty brukselskiej określana jest maksymalną średnicą poprzeczną.
Minimalna średnica powinna wynosić:

- 10 mm dla kapusty brukselskiej z głąbikami odcinanymi, dla klasy I i II,
- 15 mm dla kapusty brukselskiej z głąbikami odłamywanymi, dla klasy I i II.
Dla kapusty brukselskiej klasy I, różnica pomiędzy największą i najmniejszą główką w tym samym opakowaniu nie może

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - BRUKSELKA

Dla kapusty brukselskiej, która w zakresie jakości i wielkości nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje:

A. Tolerancje dotyczące jakości

a) Klasa I
10 % masowo kapusty brukselskiej nie spełniającej wymagań klasy I, lecz zgodnej
z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczącej się w tolerancjach dla klasy II.

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - BRUKSELKA

A. Jednolitość
W każdym opakowaniu kapusta brukselska powinna być jednolita, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany, jakości i wielkości (jeśli stosowne).
Widoczna w opakowaniu część kapusty powinna być reprezentatywna
w stosunku do całej jego zawartości.
Niezależnie od wcześniejszych postanowień tego punktu, produkty objęte tym rozporządzeniem mogą być pakowane razem z innymi owocami i warzywami
w

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - BRUKSELKA

Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.

A. Cechy identyfikacyjne

Pakujący i/lub wysyłający: nazwa i adres lub urzędowo ustanowiony lub zaakceptowany kod firmowy. Jednakże w przypadku kiedy znak firmowy jest użyty.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl