email: artur@silvicola.pl


Ogórki

W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są w normach handlowych. Standardy te są wprowadzane rozporządzeniami Komisji (WE), a więc aktami prawnymi ogólnego zastosowania obowiązującymi w całości we wszystkich państwach członkowskich.

Niniejsza prezentacja zawiera tekst standardu jakości handlowej dla ogórków wprowadzony rozporządzeniem Komisji (EWG) Nr 1677/88 z dnia 15 czerwca 1988 r. wraz z komentarzem oraz zdjęciami ilustrującymi poszczególne wymagania normy. W tekście standardu uwzględniono zmiany wprowadzone do normy rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 888/97 oraz Nr 46/2003.

TEKST STANDARDU - Kolor CZARNY
TEKST KOMENTARZA - Kolor NIEBIESKI

I. OKREŚLENIE PRODUKTU - OGÓRKI

Przedmiotem standardu jakości handlowej są ogórki odmian uprawnych Cucumis sativus L., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Norma nie obejmuje ogórków przeznaczonych do przetwórstwa oraz małych ogórków przeznaczonych na korniszony.

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - OGÓRKI

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, ogórki powinny być:

  • Całe 

 Ogórki nie mogą mieć żadnych ubytków lub uszkodzeń. Niedopuszczalne są świeże pęknięcia lub otarcia powstałe podczas zbioru lub przygotowywania ogórków do

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - OGÓRKI

Wielkość ogórków określa się według masy.

a)
Minimalna masa ogórków gruntowych powinna wynosić 180 g; a ogórków rosnących pod osłonami - 250 g.

b) Ponadto ogórki klasy Ekstra i klasy I rosnące pod osłonami:
  • o masie 500 g lub więcej powinny mieć nie mniej niż 30 cm długości
  • o masie pomiędzy 250 g a 500 g powinny mieć nie mniej niż 25 cm długości

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - OGÓRKI

Dla ogórków nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdej jednostce opakowania następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości.

Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane wagowo lub liczbowo i dla klasy Ekstra wynoszą 5 %, a dla klas I

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - OGÓRKI

A. Jednolitość
W każdym opakowaniu ogórki powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu, jakości oraz wielkości (jeśli były sortowane według wielkości).
W opakowaniu widoczna część ogórków powinna być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości.

Szczególną uwagę należy zwrócić na ukrywanie wewnątrz opakowania, np. w niższych warstwach, ogórków

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - OGÓRKI

Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz:
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl