email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - OGÓRKI

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, ogórki powinny być:

  • Całe 

 Ogórki nie mogą mieć żadnych ubytków lub uszkodzeń. Niedopuszczalne są świeże pęknięcia lub otarcia powstałe podczas zbioru lub przygotowywania ogórków do sprzedaży.

  • Zdrowe; nie dopuszcza się ogórków z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia 

 Ogórki powinny być wolne od objawów chorobowych lub zepsucia, które pogarszają ich wygląd i ograniczają przydatność do spożycia oraz wartość handlową.

  • O świeżym wyglądzie 

 Ogórki nie powinny wykazywać żadnych oznak utraty jędrności.

O typowym kształcie i praktycznie proste (o maksymalnej wysokości łuku 10 mm na każde 10 cm długości ogórka)

  • O barwie typowej dla odmiany
  • Wolne od wad w tym wszystkich zniekształceń, a w szczególności spowodowanych przerośnięciem nasion

b) Klasa I
Ogórki w tej klasie powinny być dobrej jakości.


Wymagania jakościowe dla ogórków klasy I są nieco mniej rygorystyczne niż dla ogórków klasy Ekstra, gdyż dopuszcza się występowanie pewnych wad. Mimo to ogórki w tej klasie powinny dobrej jakości i powinny być starannie zaprezentowane.

Powinny być:

  • Właściwie wykształcone

O dostatecznie typowym kształcie i praktycznie proste (o maksymalnej wysokości łuku 10 mm na każde 10 cm długości ogórka)

Dopuszcza się następujące wady:

  • Lekkie zniekształcenie, z wyjątkiem zniekształceń spowodowanych przerośnięciem nasion
  • Niewielkie wady barwy, szczególnie jasne zabarwienie w części ogórka stykającej się z ziemią podczas wzrostu.
  • Lekkie uszkodzenia skórki spowodowane otarciem, manipulacją lub niską temperaturą, pod warunkiem, że są zabliźnione i nie wpływają ujemnie na trwałość produktu
  • c) Klasa II
    Do tej klasy zalicza się ogórki, które nie mogą być zakwalifikowane do klas wyższych, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.

    Dopuszcza się następujące wady:

    • Zniekształcenia, oprócz poważnych zniekształceń spowodowanych przerośnięciem nasion
    • Wady barwy do 1/3 powierzchni; w przypadku ogórków rosnących pod osłonami nie dopuszcza się znacznych wad barwy
    • Zabliźnione pęknięcia
    • Lekkie uszkodzenia spowodowane otarciem i manipulacją, które nie wpływają ujemnie na jakość i wygląd
    • Powyższe wady dopuszcza się dla ogórków prostych i lekko zakrzywionych.

      W przypadku ogórków krzywych dopuszczalnymi wadami są tylko lekkie wady barwy oraz zakrzywienie, natomiast nie dopuszczalne są inne wady i zniekształcenia.

      Ogórki lekko zakrzywione mogą mieć maksymalną wysokość łuku 20 mm na każde 10 cm długości.

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl