email: artur@silvicola.pl


Kapusta głowiasta

W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są w standardach jakości handlowych. Standardy te są wprowadzane rozporządzeniami Komisji (WE), a więc aktami prawnymi ogólnego zastosowania obowiązującymi w całości we wszystkich państwach członkowskich.

Niniejsza prezentacja zawiera tekst standardu jakości handlowej dla kapusty głowiastej wprowadzonej rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 634/2006 z dnia 25 kwietnia 2006 r. , zmieniony przez rozporządzenie Nr 5782/2007, wraz z komentarzem oraz zdjęciami ilustrującymi poszczególne wymagania standardu.

TEKST STANDARDU - Kolor CZARNY
TEKST KOMENTARZA - Kolor NIEBIESKI

I. OKREŚLENIE PRODUKTU - KAPUSTA

Niniejszą normę stosuje sie do kapusty głowiastej odmian (uprawnych) Brassica oleracea L. var. capitata L. (łącznie z kapustę czerwoną i kapusta o kształcie wydłużonym) oraz Brassica oleracea L. var. sabauda L. (kapusta włoska) dostarczanej konsumentowi w stanie świeżym, z wyłączeniem kapusty przeznaczonej do celów przetwórstwa przemysłowego.

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - KAPUSTA

Celem normy jest określenie wymagań jakościowych dla kapusty głowiastej po jej przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne
Dla wszystkich klas, z zastrzeżeniem przepisów szczególnych dla każdej klasy i dopuszczalnych tolerancji, kapusta głowiasta powinna być:

  • Nienaruszona - brak liści zewnętrznych i nieznaczne pęknięcia łodygi nie stanowią wady.

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - KAPUSTA

Wielkość określa się według masy sztuki. Minimalna wielkość to 350 gramów na sztukę.

Masa najcięższej główki w każdym opakowaniu nie może przekraczać dwukrotnej masy najlżejszej główki. Jeśli masa najcięższej główki jest równa lub mniejsza niż 2 kg różnica pomiędzy najcięższą i najlżęjszą główką może wynosić do  1 kg.

Wymagania dotyczące wielkości nie mają zastosowania do produktów

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - KAPUSTA

Dopuszcza się tolerancje pod względem jakości i wielkości w każdym opakowaniu w odniesieniu do produktu, który nie spełnia wymogów wskazanej klasy. 

Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane wagowo lub liczbowo i dla klas I i II wynoszą 10 % w przypadku tolerancji

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - KAPUSTA

A. Jednolitość 
Zawartość każdego opakowania musi stanowić jedynie kapusta głowiasta tego samego pochodzenia, tej samej odmiany i jakości.
W klasie I kapusta głowiasta musi być jednolita pod względem kształtu i koloru.
Produkty miniaturowe muszą być w miarę jednolite pod względem wielkości.Jednak mieszanki różnych gatunków kapusty głowiastej opisanych w niniejszej normie mogą być pakowane razem pod warunkiem, że

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA -KAPUSTA

1. Każde opakowanie kapusty głowiastej musi byc opatrzone następującymi szczegółowymiinformacjami, zgrupowanymi na tej samej stronie, naniesionymi w sposób czytelny i trwały oraz widoczny z zewnątrz:

A. Identyfikacja

Nazwisko i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającego.
Te dane można zastąpić:
- dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań detalicznych zamkniętych, urządowo ustanowionym
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl