email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - KAPUSTA

Celem normy jest określenie wymagań jakościowych dla kapusty głowiastej po jej przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne
Dla wszystkich klas, z zastrzeżeniem przepisów szczególnych dla każdej klasy i dopuszczalnych tolerancji, kapusta głowiasta powinna być:

  • Nienaruszona - brak liści zewnętrznych i nieznaczne pęknięcia łodygi nie stanowią wady.
  • O świeżym wyglądzie
  • Bez oznak kwitnienia
  • Zdrowa; wyklucza się produkt z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią go nieprzydatnym do spożycia
    Kapusta powinna być całkowicie wolna od jakichkolwiek oznak chorób lub zmian, które znacząco wpływają na jej wygląd, przydatność do spożycia oraz wartość handlową. Szczególnie niedopuszczalne są ślady gnicia, nawet jeśli są niewielkie, ale mogą spowodować, że w momencie końcowej sprzedaży kapusta będzie już niezdatna
    do spożycia.
  • Praktycznie wolna od szkodników i uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki
  • Czysta, praktycznie wolna od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych
    Kapusta powinna być praktycznie wolna od zanieczyszczenia ziemią, kurzem lub innymi zanieczyszczeniami.
  • Wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego
    W momencie wysyłki kapusta nie powinna być nadmiernie wilgotna, co powoduje znaczne obniżenie trwałości i przydatności do transportu. Jednak natychmiast po wystawieniu z chłodni może wystąpić lekkie zawilgocenie, które nie jest uważane za nadmierne.
  • Wolna od obcych zapachów i/lub smaków
    Kapusta nie może być przechowywana i transportowana w nieodpowiednich warunkach, w których mogłaby pochłonąć niepożądane zapachy np. od innych produktów.

    Łodyga powinna być ucięta nieco poniżej najniższego poziomu wyrastania liści; liście powinny pozostać mocno przytwierdzone, a miejsce cięcia powinno być czyste.


    Jakość kapusty głowiastej powinna być taka, aby mogła ona:

    - wytrzymać transport i przeładunek
    - dotrzeć do miejsca przeznaczenia w zadowalającym stanie.

    B. Podział na klasy jakości
    Kapustę głowiastą dzieli się na dwie klasy zdefiniowane poniżej:

    a) Klasa I
    Kapusta głowiasta klasy I powinna być dobrej jakości i posiadać cechy charakterystyczne dla danej odmiany. Główki kapusty powinny być zwarte biorąc pod uwagę odmianę kapusty.
    Kapusta klasy I powinna być dobrej jakości i powinna być starannie zaprezentowana.

    Kapusta glowiasta powinna byc krótko przycieta. W przypadku zielonej kapusty włoskiej i młodej kapusty kilka liści może być zostawionych dla ochrony.
    Dopuszcza się jednakże następujące drobne wady, pod warunkiem, ze nie wpływają one na ogólny wygląd kapusty głowiastej, jej jakość, zachowanie jakości i prezentacji w opakowaniu:
  • Pęknięcia zewnętrznych liści
  • Nieznaczne obicia i nieznaczne przycięcie liści zewnętrznych.
  • Nieznaczne uszkodzenie spowodowane mrozem


    b) Klasa II
    Ta klasa obejmuje kapustę głowiastą, która nie kwalifikuje się do klasy I, ale spełnia wymagania minimalne.
    Dopuszcza sie występowanie następujących wad, pod warunkiem, że kapusta głowiasta zachowuje swoje istotne cechy w zakresie jakości, zachowania jakości i prezentacji:
  • Pęknięcia zewnętrznych liści
  • Więcej liści zewnętrznych może być usuniętych, pod warunkiem że istotne cechy odmiany pozostana zachowane
  • Obicia i/lub uszkodzenia nie głębiej niż dwie zewnętrzne warstwy liści
  • Nieznaczne ślady uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki nie głębiej niż dwie zewnętrzne warstwy liści
  • Uszkodzenia spowodowane mrozem
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl