email: artur@silvicola.pl


IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - PIECZARKI

W każdym opakowaniu dopuszcza się tolerancje jakości i wielkości dla produktów niespełniających wymagań wskazanej klasy. 

A. Tolerancje w zakresie jakości

a) Klasa Ekstra

5% liczby lub masy pieczarek niespełniających wymagań klasy Ekstra, lecz odpowiadających wymaganiom klasy I lub, w wyjątkowych przypadkach, mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy.

b) Klasa I
10% liczby lub masy pieczarek niespełniających wymagań klasy I, lecz odpowiadających wymaganiom klasy II lub, w wyjątkowych przypadkach, mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy.

c) Klasa II
10% liczby lub masy pieczarek bez trzonu lub 10% liczby lub masy pieczarek nieodpowiadających z innych powodów wymaganiom klasy ani wymaganiom minimalnym, z wyłączeniem grzybów z objawami gnicia lub innego rodzaju pogorszenia jakości, które czynią je niezdatnymi do spożycia.

B. Szcególne tolerancje dotyczące fazy rozwoju

a) Klasa Ekstra

Dopuszcza sie pieczarki w poprzednim stadium rozwoju i pieczarki w następnym stadium rozwoju do wysokości ogółem 5% liczby lub wagi.

b) Klasa I
Dopuszcza sie pieczarki w poprzednim stadium rozwoju i pieczarki w naztępnym stadium rozwoju do wysokości ogółem 10% liczby lub wagi.

c) Klasa II
Dopuszcza sie łączenie w jednym opakowaniu pieczarek w różnych stadiach rozwoju. Jednakże w przypadku gdy stadium rozwoju jest oznaczone, maksymalny dopuszczalny udział pieczarek w poprzednim i następnym stadium rozwoju pod względem liczby lub wagi wynosi ogółem 25%.

C. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas 10% liczby lub wagi pieczarek nieodpowiadających wskazanym wielkościom.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl