email: artur@silvicola.pl


III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - PIECZARKI

Wielkość określa się maksymalną średnicą kapelusza i długością trzonu, w następujący sposób:
 
A. Wielkość minimalna
 
Minimalna średnica kapelusza powinna wynosić przynajmniej 15 mm w przypadku pieczarek zamkniętych, pieczarek z osłonkami i otwartych oraz 20 mm w przypadku pieczarek spłaszczonych. 
 
B. Długość trzonu
 
Długość trzonu jest mierzona:
- Od blaszek pod kapeluszem dla pieczarek otwartych i spłaszczonych,
- Od osłonki dla pieczarek zamkniętych i pieczarek z osłonką.
 
Sortowanie według wielkości jest obowiązkowe dla pieczarek klasy Ekstra zgodnie z poniższą tabelą. Pieczarki klasy I i II muszą odpowiadać określonym przedziałom jeśli są oznakowane następującymi określeniami: “małe”, "średnie”, "duże”.

Pieczarki zamknięte, pieczarki z osłonkami oraz pieczarki otwarte
Średnica kapelusza Maksymalna długość trzonu
Wielkość Przedziały wielkości Pieczarki przycięte Pieczarki nie przycięte
Małe 15 – 45 mm
1/2  średnicy kapelusza

2/3 średnicy kapelusza
 
Średnie 30 – 65 mm
Duże 50 mm i więcej
 
Pieczarki spłaszczone
Średnica kapelusza Maksymalna długość trzonu
Wielkość Przedziały wielkości Pieczarki przycięte Pieczarki nie przycięte
Małe 20 – 55 mm  2/3 średnicy kapelusza
Duże 50 mm i więcej
 
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl