A. Wielkość minimalna
Minimalna średnica kapelusza powinna wynosić przynajmniej 15 mm w przypadku pieczarek zamkniętych, pieczarek z osłonkami i otwartych oraz 20 mm w przypadku pieczarek spłaszczonych.
B. Długość trzonu
Długość trzonu jest mierzona:
- Od blaszek pod kapeluszem dla pieczarek otwartych i spłaszczonych,
- Od osłonki dla pieczarek zamkniętych i pieczarek z osłonką.
Sortowanie według wielkości jest obowiązkowe dla pieczarek klasy Ekstra zgodnie z poniższą tabelą. Pieczarki klasy I i II muszą odpowiadać określonym przedziałom jeśli są oznakowane następującymi określeniami: “małe”, "średnie”, "duże”.
| Pieczarki zamknięte, pieczarki z osłonkami oraz pieczarki otwarte | |||
| Średnica kapelusza | Maksymalna długość trzonu | ||
| Wielkość | Przedziały wielkości | Pieczarki przycięte | Pieczarki nie przycięte |
| Małe | 15 – 45 mm | 1/2 średnicy kapelusza | 2/3 średnicy kapelusza |
| Średnie | 30 – 65 mm | ||
| Duże | 50 mm i więcej | ||
| Pieczarki spłaszczone | |||
| Średnica kapelusza | Maksymalna długość trzonu | ||
| Wielkość | Przedziały wielkości | Pieczarki przycięte | Pieczarki nie przycięte |
| Małe | 20 – 55 mm | 2/3 średnicy kapelusza | |
| Duże | 50 mm i więcej | ||




