email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - CEBULA

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla cebuli, po jej przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla każdej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, cebula powinna być:

  • Cała
    Oznacza to, że cebula nie może mieć żadnych uszkodzeń powstałych zarówno podczas wzrostu, zbioru, suszenia, usuwania szczypioru, pakowania jak i innych operacji związanych z przygotowaniem cebuli do przechowywania lub sprzedaży.
  • Zdrowa; nie dopuszcza się cebuli z objawami gnicia lub takiego zepsucia, które czynią ją niezdatną do spożycia.
  • Czysta, praktycznie wolna od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych.
  • Bez uszkodzeń spowodowanych mrozem
    Przemrożona cebula w żadnym wypadku nie powinna być dopuszczona do obrotu, gdyż taka cebula po podniesieniu temperatury powyżej 0° C bardzo szybko ulega gniciu.
    Cebulę uważa się za przemrożoną gdy więcej niż dwie zewnętrzne łuski mięsiste są przemarznięte i mają szklisty wygląd.
  • Wystarczająco sucha zgodnie z przeznaczeniem (w przypadku cebuli przeznaczonej do przechowywania, przynajmniej dwie pierwsze łuski zewnętrzne i szyjka powinny być całkowicie suche)
    Cebula powinna być wyrywana w pełni dojrzałości tak aby spełniała wymagania norm handlowych tzn. powinna być dostatecznie jędrna, a nie miękka lub gąbczasta.
    Jednak cebula wyrywana na początku sezonu często nie osiągnęła jeszcze pełnej dojrzałości. Mimo, że nie może być ona jeszcze przeznaczona do przechowywania, musi być pokryta suchą łuską, która może być lekko zielona. Szyjka cebuli powinna być także wystarczająco sucha tak aby podczas ściskania palcami nie było żadnych oznak wilgoci. Ma to zapobiec ewentualnemu zaparzeniu.
    Dla cebuli wyrywanej w pełni dojrzałości określenie "wystarczająco sucha" oznacza, że w podczas wilgotnej pogody cebula może być lekko wilgotna z powodu higroskopijnych właściwości jej zewnętrznych łusek. Jednak szczypior w pobliżu szyjki musi być dostatecznie suchy.
  • Bez pustej i twardej szyjki
    Cebula z twardą i łykowatą szyjką jest niedopuszczalna.
  • Praktycznie wolna od szkodników
  • Praktycznie wolna od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki
  • Bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego
    W momencie wysyłki cebula nie powinna być nadmiernie wilgotna, np. z powodu zbyt długiego pozostawania na deszczu, co powoduje znaczne obniżenie trwałości i przydatności do transportu. Natychmiast po wystawieniu z chłodni może wystąpić lekkie zawilgocenie, które nie jest uważane za nadmierne.
  • Bez obcych zapachów i/lub smaków
    Cebula nie może być przechowywana w nieodpowiednich warunkach, w których mogłaby pochłonąć niepożądane zapachy np. od innych produktów.

    Ponadto, szyjka powinna być ukręcona lub równo obcięta i nie powinna mieć więcej niż 6 cm długości (z wyjątkiem cebuli splatanej w warkocze).

    Jakość cebuli powinna być taka, aby mogła ona:
    - wytrzymać transport i manipulacje,
    - dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.

B. Podział na klasy jakości
Cebule dzieli się na dwie niżej określone klasy jakości:

a) Klasa I
Cebula w tej klasie powinna być dobrej jakości i powinna posiadać cechy charakterystyczne dla odmiany.
Cebula powinna być:

  • Jędrna i zwarta - bez objawów wyrośnięcia (bez widocznego na zewnątrz wyrośniętego szczypioru).
  • Bez zgrubień spowodowanych nieprawidłowym wzrostem,
  • Praktycznie bez korzeni (dopuszcza się jednak korzenie w cebuli zbieranej przed osiągnięciem pełnej dojrzałości)
    Pozostałość korzeni nie jest problemem, ponieważ podczas przechowywania cebuli zasuszone korzenie odpadają. Jednak cebula zbierana przez osiągnięciem pełnej dojrzałości zwykle zachowuje korzenie, co w tym przypadku jest dopuszczalne.

    Jednakże dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd cebuli, jej jakość, utrzymanie jakości oraz wygląd w opakowaniu:
  • Niewielkie wady kształtu
    Cebula może być lekko zniekształcona, pod warunkiem, że ogólny wygląd cebuli w opakowaniu nie zostanie przez to pogorszony. Dopuszczalna jest cebula "podwójna" tzn. połączone przy piętce dwie cebule. Jednak taka cebula jest dopuszczalna tylko wtedy gdy jest całkowicie pokryta pojedynczą, wspólną łuską zewnętrzną i jest kształtna. Niedopuszczalne są cebule z nieprawidłowym zgrubieniem tzn. z małą niewykształconą bulwą i grubą szyjką.
  • Niewielkie wady barwy
    Brawa cebuli musi być charakterystyczna dla odmiany. Dopuszczalne są nieznaczne przebarwienia przy szyjce cebuli, pod warunkiem, że nie ma to wpływu na ogólny wygląd całości opakowania.
  • Małe plamy nie dochodzące do ostatniej suchej łuski zewnętrznej chroniącej łuski mięsiste, pod warunkiem, że nie pokrywają więcej, niż 1/5 powierzchni cebuli. Dopuszczalne są niewielkie plamy na zewnętrznej suchej łusce spowodowane warunkami atmosferycznymi w czasie wzrostu oraz podczas zbiorów. Jednak nie mogą one pokrywać więcej niż 1/5 powierzchni łuski. Przyczyną powstawania plam na zewnetrznej łusce może być w szczególności deszczowa pogoda podczas zbiorów. Plamy nie mogą dochodzić do ostatniej suchej łuski chroniącej miąższ i w żadnym wypadku miąższ nie może być uszkodzony.
  • Małe powierzchniowe pęknięcia zewnętrznych łusek i częściowy ich brak, pod warunkiem, że łuski mięsiste są należycie zabezpieczone.
    Dopuszcza się nieznaczne pęknięcia suchej zewnętrznej łuski, które mogą powstać podczas przechowywania cebuli w warunkach niskiej wilgotnoćci. Te małe pękniecia nie są uważane za wady pod warunkiem, że nie zostaną odsłonięte łuski mięsiste. Dopuszczalny jest też brak częoci zewnętrznej suchej łuski, pod warunkiem, że cebula posiada dalsze suche łuski, a miąższ nie jest odsłonięty.

b) Klasa II
Do tej klasy zalicza się cebule, która nie odpowiada wymaganiom klasy I, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne. Cebula powinna być dostatecznie jędrna.
Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że cebula zachowuje swoje cechy charakterystyczne co do jakości, utrzymania jakości i wyglądu w opakowaniu:

  • Wady kształtu
    Dopuszczalne są wady kształtu nietypowe dla danej odmiany, pod warunkiem, że nie wpływa to na pogorszenie ogólnego wyglądu całego opakowania. Niedopuszczalna jest cebula wyraźnie zdeformowana, z małą bulwą i grubą szyjką, wielocebulowa. Podwójna cebula jest dopuszczalna w przypadku gdy każda z cebul jest całkowicie pokryta suchą zewnętrzną łuską.
  • Wady barwy
    Dopuszczalne są cebule które straciły naturalny kolor np. ociemniały w wyniku gorąca.
  • Wczesne oznaki wyrośnięcia widocznego na zewnątrz (nie więcej niż 10 % liczbowo lub wagowo w jednostce opakowania)
    Niedopuszczalne jest usuwanie wyrastającego szczypioru.
  • Ślady otarcia
  • Nieznaczne ślady obecnści szkodników lub chorób
  • Małe, zabliźnione pęknięcia
  • Niewielkie zabliźnione obicia, nie wpływające na utrzymanie jakości.
  • Korzenie
  • Plamy nie dochodzące do ostatniej, suchej łuski zewnętrznej chroniącej łuski mięsiste, pod warunkiem, że nie pokrywają więcej niż połowę powierzchni cebuli.
    Dopuszczalne są plamy na zewnętrznej suchej łusce spowodowane warunkami atmosferycznymi w czasie wzrostu oraz podczas zbiorów. Jednak nie mogą one pokrywać więcej niż 1/2 powierzchni łuski. Przyczyną powstawania plam na zewnętrznej łusce może być w szczególności deszczowa pogoda podczas zbiorów.
    Plamy nie mogą dochodzić do ostatniej suchej łuski chroniącej miąższ i w żadnym wypadku miąższ nie może być uszkodzony.
  • Pęknięcia na zewnętrznych łuskach i częściowy brak łusek na powierzchni nie większej niż 1/3 cebuli, pod warunkiem, że łuski mięsiste nie zostały uszkodzone.
    Dopuszcza się pęknięcia suchej zewnętrznej łuski, które mogą powstać podczas przechowywania cebuli w warunkach niskiej wilgotności. Dopuszczalny jest też brak części zewnętrznej suchej łuski, pod warunkiem, że łuski mięsiste nie zostały uszkodzone.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl