email: artur@silvicola.pl


V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - POMIDORY

A. Jednolitość

W każdej jednostce opakowania pomidory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, tej samej jakości i wielkości (jeżeli sortowane według wielkości).

Pakowanie pomidorów różnych odmian lub typów handlowych w tym samym opakowaniu jest niedopuszczalne. Dla klas Ekstra i I wymagana jest jednolitość pod względem wielkości, a dla klasy II jedynie w przypadku gdy pomidory były sortowane według wielkości.

W klasie "Ekstra" i I pomidory powinny być jednolite pod względem stopnia dojrzałości i barwy. Ponadto pomidory "podłużne" powinny być dostatecznie jednolite pod względem długości.

W celu zachowania jednolitości pod względem barwy pomidory powinny mieć zbliżoną barwę np. w jednym opakowaniu mogą być pomidory dojrzałe oraz jeszcze nie w pełni dojrzałe o nieco jaśniejszej barwie. Natomiast niedopuszczalne jest pakowanie np. pomidorów dojrzałych oraz dopiero zaczynających zmieniać barwę z zielonej na czerwoną tzw. zapalonych. Tolerancja dla pomidorów o różnej od dominującej w opakowaniu barwie nie może przekraczać 5 % w klasie Ekstra oraz 10 % w klasie I. W klasie II dopuszczalne jest pakowanie w jednym opakowaniu pomidorów o różnej barwie i dojrzałości.

Widoczna część pomidorów w jednostce opakowania powinna być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości.

Szczególną uwagę należy zwrócić na ukrywanie wewnątrz opakowania, np. w niższych warstwach, pomidorów o niższej jakości i nieodpowiedniej wielkości niż ta, która została zadeklarowana.

Niezależnie od wcześniejszych postanowień tego punktu, produkty objęte tym rozporządzeniem mogą być pakowane razem z innymi owocami i warzywami w opakowaniach detalicznych o masie netto do 3 kg, na warunkach określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(*)

(*) wyciąg z rozporządzenia Komisji (WE) Nr 48/2003 dotyczącego warunków pakowania w tym samym opakowaniu detalicznym różnych owoców i warzyw znajduje się w broszurze Pomidory.pdf, rozdział 2.

B. Pakowanie

Sposób pakowania powinien być taki, aby należycie chronił pomidory przed uszkodzeniem.

Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniem zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane nietoksycznym tuszem lub klejem.

Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń zewnętrznych.

Powyższe wymagania dotyczą ogólnej staranności opakowań, które powinny zapobiegać obecności zanieczyszczeń obcych takich jak liście, gałązki, ziemia, piasek.

C. Prezentacja

Pomidory mogą być zaprezentowane w następujący sposób:

  • Jako pojedyncze pomidory z lub bez kielicha i krótkiej szypułki
  • Na gałązkach, tj. pomidory wyrosłe na jednym całym kwiatostanie lub jego części lub część kwiatostanu, składających się przynajmniej z:
    • Trzech pomidorów (dwóch dla małych opakowań),
    • Sześciu pomidorów (czterech dla małych opakowań) w przypadku pomidorów "wiśnia".
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl