email: artur@silvicola.pl


VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - POMIDORY

Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.

Znakowanie może być bezpośrednio wydrukowane na opakowaniu lub może być wydrukowane na trwale przytwierdzonej etykiecie.
W przypadku stosowania opakowań wielokrotnego użytku wszystkie poprzednie etykiety powinny być starannie usunięte.
Nazwa Producenta
ul. Adres, XX-XXX Miasto, Polska,
tel. +48 (XX) XXX XX XX
    KLASA I  WIELKOŚĆ: 57/66 mm
PRODUKT POLSKI

Nazwa Producenta
ul. Adres, XX-XXX Miasto, Polska,
tel. +48 (XX) XXX XX XX
 KLASA I  POMIDORY KOKTAJLOWE
PRODUKT POLSKI

A. Cechy identyfikacyjne

Pakujący i/lub wysyłający: nazwa i adres lub urzędowo ustanowiony lub zaakceptowany kod firmowy. Jednakże w przypadku kiedy kod firmowy jest użyty, odnośnik "pakujący i/lub wysyłający" (lub odpowiedni skrót) muszą być zaznaczone w ścisłym powiązaniu z kodem firmowym.
Pakujący jest to osoba lub firma odpowiedzialna za pakowanie pomidorów. Nie oznacza to jednak personelu, który aktualnie realizuje prace i który jest odpowiedzialny tylko przed kierownictwem.
Kod firmowy nie jest znakiem handlowym, ale urzędowo kontrolowanym sposobem identyfikacji w celu uniknięcia pomyłek przy rozpoznawaniu odpowiedzialnej osoby lub firmy. Opakowanie powinno być tak oznakowane, aby umożliwić identyfikację firmy lub osoby odpowiedzialnej za pakowanie. Jednakże wysyłający dobrowolnie może wziąć na siebie odpowiedzialność wobec służb kontrolnych i w takim wypadku identyfikacja pakującego na zasadach określonych powyżej nie jest konieczna.
B. Nazwa produktu
  • "Pomidory" lub "pomidory na gałązkach" i typ handlowy, jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz; oznakowanie takie jest zawsze wymagane dla pomidorów typu "wiśnia" (lub koktajlowych) na gałązkach lub nie 
  • nazwa odmiany (nieobowiązkowo)
C. Pochodzenie produktu
  • kraj pochodzenia i nieobowiązkowo rejon uprawy lub nazwa krajowa, regionalna lub lokalna.
    Znakowanie powinno uwzględniać kraj pochodzenia tzn. kraj, w którym pomidory zostały wyprodukowane np. Polska, Holandia.
D. Charakterystyka jakości handlowej
  • Klasa
  • Wielkość określona minimalną i maksymalną średnicą (jeśli sortowano według wielkości) lub słowami "nie sortowane"
  • Minimalna zawartość ekstraktu mierzona refraktometrycznie i wyrażona w % Brix (nieobowiązkowo)
Podanie klasy oraz wielkości w przypadku sortowania według wielkości jest obowiązkowe.
E. Znak urzędowej kontroli jakości (nieobowiązkowo)
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl