A. Wielkość określana długością
Długość szparagów powinna wynosić:
- Powyżej 17 cm dla szparagów długich,
- 12 do 17 cm dla szparagów krótkich,
- Powyżej 12 cm dla szparagów klasy II układanych, ale nie pakowanych w wiązki,
- Poniżej 12 cm dla główek szparagów.
Dopuszczalna maksymalna długość dla szparagów białych i fioletowych wynosi 22 cm, a dla zielonych i fioletowo-zielonych 27 cm.
Maksymalna różnica pomiędzy długościami szparagów w jednej wiązce nie może przekraczać 5 cm.
B. Wielkość określana średnicą
Średnica szparagów powinna być mierzona w połowie długości wypustki.
Minimalna średnica i przedziały wielkości powinny wynosić:
Szparagi białe i fioletowe
| Klasa | Minimalna średnica | Przedziały wielkości |
| Extra | 12 mm | Maksymalna różnica w średnicach pomiędzy najcieńszym a najgrubszym szparagiem w tym samym opakowaniu lub wiązce może wynosić 8 mm |
| I | 10 mm | Maksymalna różnica w średnicach pomiędzy najcieńszym a najgrubszym szparagiem w tym samym opakowaniu lub wiązce może wynosić 10 mm |
| II | 8 mm | Nie określa się |
Szparagi zielone i fioletowo-zielone
| Klasa | Minimalna średnica | Przedziały wielkości |
| Extra i I | 3 mm | Maksymalna różnica w średnicach pomiędzy najcieńszym a najgrubszym szparagiem w tym samym opakowaniu lub wiązce może wynosić 8 mm |
| II | 3 mm | Nie określa się |




