email: artur@silvicola.pl


III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - SZPARAGI

Wielkość szparagów określa się ich długością i średnicą.
 
A.  Wielkość określana długością 
Długość szparagów powinna wynosić:
- Powyżej 17 cm dla szparagów długich,
- 12 do 17 cm dla szparagów krótkich,
- Powyżej 12 cm dla szparagów klasy II układanych, ale nie pakowanych w wiązki,
- Poniżej 12 cm dla główek szparagów.
 
Dopuszczalna maksymalna długość dla szparagów białych i fioletowych wynosi 22 cm, a dla zielonych i fioletowo-zielonych 27 cm.
Maksymalna różnica pomiędzy długościami szparagów w jednej wiązce nie może przekraczać 5 cm.

B. Wielkość określana średnicą 

Średnica szparagów powinna być mierzona w połowie długości wypustki.
Minimalna średnica i przedziały wielkości powinny wynosić:

Szparagi białe i fioletowe

Klasa
Minimalna średnica
Przedziały wielkości
Extra
12 mm Maksymalna różnica w średnicach pomiędzy najcieńszym
a najgrubszym szparagiem w tym samym opakowaniu lub wiązce może wynosić 8 mm
I 10 mm Maksymalna różnica w średnicach pomiędzy najcieńszym
a najgrubszym szparagiem w tym samym opakowaniu lub wiązce może wynosić 10 mm
II 8 mm Nie określa się

 Szparagi zielone i fioletowo-zielone

Klasa
Minimalna średnica
Przedziały wielkości
Extra i I
3 mm Maksymalna różnica w średnicach pomiędzy najcieńszym
a najgrubszym szparagiem w tym samym opakowaniu lub wiązce może wynosić 8 mm
II
3 mm Nie określa się
 
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl