email: artur@silvicola.pl


III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - SAŁATA

Wielkość określana jest według masy.

A. Minimalna masa

Minimalna masa dla klasy I i II wynosi:

Uprawy gruntowe Uprawy pod osłonami
  • Sałaty głowiaste (z wyjątkiem kruchych i lodowych) oraz sałata rzymska (z wyjątkiem typu "Little gem")
150 g 100 g
  • Sałaty kruche i lodowe
300 g 200 g
  • Sałaty listkowe, kędzierzawe oraz sałata typu "Little gem"
100 g 100 g
  • Endywie o liściach kędzierzawych oraz endywie o liściach szerokich (batawie)
200 g 150 g

B. Jednolitość

a) Sałaty

We wszystkich klasach, różnica pomiędzy najlżejszą i najcięższą sałatą w tym samym opakowaniu nie może przekraczać:
  • 40 g jeśli najlżejsza sałata ma masę mniejszą niż 150 g,
  • 100g jeśli najlżejsza sałata ma masę pomiędzy 150 g a 300 g,
  • 150 g jeśli najlżejsza sałata ma masę pomiędzy 300 g a 450 g,
  • 300 g jeśli najlżejsza sałata ma masę większą niż 450 g.
b) Endywie o liściach kędzierzawych i endywie o liściach szerokich (batawie)

We wszystkich klasach, różnica pomiędzy najlżejszą i najcięższą endywią w tym samym opakowaniu nie może przekraczać 300 g.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl