email: artur@silvicola.pl


IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - FASOLA

Dla fasoli, która nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:

A. Tolerancje dotyczące jakości

a) Klasa Ekstra

5 % liczbowo lub masowo fasoli nie spełniającej wymagań klasy Ekstra, lecz zgodnej z wymaganiami dla klasy I, lub wyjątkowo mieszczącej się w tolerancjach dla klasy I.

b) Klasa I
10 % masowo fasoli nie spełniającej wymagań klasy I, lecz zgodnej
z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczącej się w tolerancjach dla klasy II. W ramach tej tolerancji maksymalnie 5 % liczbowo lub masowo fasoli może mieć włókna w przypadku odmian i/lub typów handlowych fasoli, które powinny być bezwłókniste.
Ponadto nie więcej niż 15 % liczbowo lub masowo fasoli (z wyjątkiem fasoli
o cienkich strąkach) może nie mieć szypułki i małej części strąka przy szypułce, pod warunkiem, że strąki pozostaną zamknięte, suche i nie odbarwione.

c) Klasa II
10 % liczbowo lub masowo fasoli nie spełniającej wymagań klasy II ani wymagań minimalnych, z wyjątkiem fasoli zaatakowanej przez Colletotrichum lindemuthianum (czarna plamistość fasoli), z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią ją niezdatną do spożycia.
Ponadto nie więcej niż 30 % liczbowo lub masowo fasoli (z wyjątkiem fasoli
o cienkich strąkach) może nie mieć szypułki i małej części strąka przy szypułce, pod warunkiem, że strąki pozostaną zamknięte, suche i nie odbarwione.

B. Tolerancje dotyczące wielkości

Dla wszystkich klas (jeśli sortowano według wielkości): 10 % liczbowo lub masowo fasoli nie spełniającej wymagań dotyczących wielkości.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl