email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - MARCHEW

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla marchwi, po jej przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, marchew powinna być:

  • Cała - Oznacza to, że marchew nie może mieć żadnych uszkodzeń powstałych zarówno podczas wzrostu, zbioru, usuwania naci, pakowania jak i innych operacji związanych z przygotowaniem jej do przechowywania lub sprzedaży. Marchew nie może mieć uciętych głów oraz odłamanych korzeni bocznych.
  • Zdrowa; nie dopuszcza się marchwi z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią ją niezdatną do spożycia

    Marchew powinna być całkowicie wolna od jakichkolwiek oznak chorób lub zmian, które znacząco wpływają na jej wygląd, przydatność do spożycia oraz wartość handlową. Szczególnie niedopuszczalne są ślady gnicia, nawet jeśli są niewielkie, ale mogą spowodować, że w momencie końcowej sprzedaży marchew będzie już nieprzydatna do spożycia.
  • Czysta, tj:
    - praktycznie wolna od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych, jeśli była myta
    - wolna od nadmiernego zabrudzenia i zanieczyszczeń, jeśli nie była myta lub jeśli była myta i pokryta torfem

    Marchew powinna być praktycznie wolna od zanieczyszczenia ziemią, pozostałością środków ochrony roślin lub innych zanieczyszczeń, szczególnie jeśli była myta.
  • Jędrna - Marchew z oznakami więdnięcia lub wyschnięcia jest niedopuszczalna.
  • Praktycznie wolna od szkodników
  • Praktycznie wolna od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki
  • Niezdrewniała - Niedopuszczalna jest marchew z oznakami zdrewnienia.
  • Bez oznak świadczących o wyrastaniu korzenia w pęd nasienny
  • Bez rozwidleń i bocznych rozgałęzień - Marchew powinna mieć tylko pojedynczy korzeń, bez żadnych rozwidleń.
  • Wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego; tj. dostatecznie sucha po umyciu.
    W momencie wysyłki marchew nie powinna być nadmiernie wilgotna, co powoduje znaczne obniżenie trwałości i przydatności do transportu. Jednak natychmiast po wystawieniu z chłodni może wystąpić lekkie zawilgocenie, które nie jest uważane za nadmierne.
  • Bez obcych zapachów i/lub smaków
    Marchew nie może być przechowywana i transportowana w nieodpowiednich warunkach, w których mogłaby pochłonąć niepożądane zapachy np. od innych produktów.

    Stopień rozwoju marchwi powinien być taki, aby mogła ona:
  • Wytrzymać transport i manipulacje,
  • Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.


    B. Podział na klasy jakości
    Marchew dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości:

a) Klasa Ekstra
Marchew w tej klasie powinna być najwyższej jakości i myta. Powinna posiadać cechy charakterystyczne dla danej odmiany.
Marchew klasy Ekstra powinna być najwyższej jakości i powinna być bardzo starannie zaprezentowana.
 
Marchew powinna być wolna od uszkodzeń z wyjątkiem bardzo niewielkich powierzchniowych uszkodzeń, pod warunkiem, że nie wpływają one na wygląd ogólny produktu, jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu.
Korzenie powinny być:

  • Gładkie,
  • O świeżym wyglądzie,
  • O regularnym kształcie,
  • Bez szczelin,
  • Bez odgnieceń i pęknięć,
  • Bez uszkodzeń spowodowanych mrozem.

    Nie dopuszcza się korzeni z zielonymi lub fioletowo - purpurowymi głowami.  
     
    b) Klasa I
    Marchew w tej klasie powinna być dobrej jakości. Powinna posiadać cechy charakterystyczne dla danej odmiany.
    Marchew klasy I powinna być dobrej jakości i powinna być starannie zaprezentowana. Mimo, że wymagania dla klasy I są nieco mnie rygorystyczne to marchew powinna zachować wszystkie cechy charakterystyczne dla odmiany.  
     
     
    Korzenie powinny być:
  • O świeżym wyglądzie
    Jednakże dopuszcza się następujące niewielkie uszkodzenia, pod warunkiem, że nie wpływają one na ogólny wygląd produktu, jego jakość, utrzymanie jakości oraz na prezentację w opakowaniu:
  • Niewielkie wady kształtu
  • Niewielkie wady barwy
  • Niewielkie zabliźnione pęknięcia
    Dopuszczalne są niewielkie zabliźnione pęknięcia pod warunkiem, że są płytkie, czyste i suche
  • Niewielkie pęknięcia lub szczeliny spowodowane manipulacjami lub myciem
    Dopuszczalne są zielone lub fioletowo - purpurowe głowy o długości do 1 cm dla marchwi o długości nie przekraczającej 10 cm oraz do 2 cm dla pozostałej marchwi.

 
c) Klasa II
Do tej klasy zalicza się marchew, która nie odpowiada wymaganiom klas wyższych, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne.
Marchew klasy II powinna posiadać odpowiednią jakość handlową i powinna być odpowiednio zaprezentowana.  
 
Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że marchew zachowuje swoje cechy charakterystyczne co do jakości, trwałości i prezentacji:

  • Wady kształtu i barwy
  • Zabliźnione pęknięcia nie dochodzące do rdzenia
    Dopuszczalne są zabliźnione pęknięcia pod warunkiem, że nie dochodzą do rdzenia, są czyste i suche.
  • Pęknięcia lub szczeliny spowodowane manipulacjami lub myciem
    Dopuszczalne są zielone lub fioletowo - purpurowe głowy o długości do 2 cm dla marchwi o długości nie przekraczającej 10 cm oraz do 3 cm dla pozostałej marchwi.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl