email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - KARCZOCHY

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla karczochów, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, karczochy powinny być:
- Całe,
- Zdrowe; nie dopuszcza się karczochów z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia,
- Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych,
- O świeżym wyglądzie, szczególnie bez oznak więdnięcia,
- Praktycznie wolne od szkodników,
- Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
- Wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
- Wolne od obcych zapachów i/lub smaków.

Łodygi powinny być czysto przycięte i nie dłuższe niż 10 cm (nie dotyczy to karczochów prezentowanych w pęczkach związanych za łodygi lub karczochów odmiany Spinoso).

Stopień rozwoju i jakość karczochów powinny być takie, aby mogły one:
- Wytrzymać transport i manipulacje, oraz 
- dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.

B. Podział na klasy jakości

Karczochy dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości:

a) Klasa Ekstra
Karczochy w tej klasie powinny być najwyższej jakości. Powinny posiadać cechy charakterystyczne dla odmiany i/lub typu handlowego. Środkowe listki okrywy kwiatowej powinny być dobrze zamknięte w zależności od odmiany.
Karczochy powinny być wolne od wad z wyjątkiem bardzo niewielkich wad powierzchniowych skórki listków, pod warunkiem, że nie wpływają one na wygląd ogólny produktu, jego jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu.
Ponadto kwiatki rurkowe przy podstawie nie powinny wykazywać oznak zdrewnienia.

b) Klasa I
Karczochy w tej klasie powinny być dobrej jakości. Powinny posiadać cechy charakterystyczne dla danej odmiany i/lub typu handlowego. Środkowe listki okrywy kwiatowej powinny być dobrze zamknięte w zależności od odmiany.

Jednakże dopuszcza się następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one na ogólny wygląd produktu, jego jakość, jej utrzymanie oraz na prezentację w opakowaniu:
- Niewielkie wady kształtu,
- Niewielkie uszkodzenia spowodowane mrozem (pęknięcia),
- Bardzo niewielkie odgniecenia.

Ponadto kwiatki rurkowe przy podstawie nie powinny wykazywać oznak zdrewnienia.

c) Klasa II
Do tej klasy zalicza się karczochy, które nie odpowiadają wymaganiom klas wyższych, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne. Mogą być lekko otwarte.

Dopuszczalne są następujące wady, pod warunkiem, że karczochy zachowają swoje cechy charakterystyczne co do jakości, utrzymania jakości oraz prezentacji w opakowaniu:
- Wady kształtu,
- Uszkodzenia spowodowane mrozem,
- Niewielkie odgniecenia,
- Niewielkie plamy na listkach zewnętrznych,
- Zdrewniałe kwiatki rurkowe przy podstawie.

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl