email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - GROCH

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla grochu po jego przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje,

a) Strąki grochu powinny być:
- Całe; jednakże dla grochu mangetout i grochu cukrowego dopuszcza się usunięcie końcówek,
- Zdrowe; nie dopuszcza się grochu z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią go niezdatnym do spożycia,
- Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych (włączając części kwiatowe),
- Wolne od twardych włókien lub błon w grochu mangetout i grochu cukrowym,
- Praktycznie wolne od szkodników,
- Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
- Bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
- Bez obcych zapachów i/lub smaków,

b) Ziarna grochu powinny być:
- Świeże,
- Zdrowe, nie dopuszcza się ziaren grochu z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią go niezdatnym do spożycia,
- Praktycznie wolne od szkodników,
- Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
- Bez obcych zapachów i/lub smaków,
- Prawidłowo rozwinięte w przypadku grochu przeznaczonego do spożycia bez strąków.

Stopień rozwoju i jakość grochu powinny być takie, aby mógł on:
- Wytrzymać transport i manipulacje, oraz 
- Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.

B. Podział na klasy jakości

Groch w strąkach dzieli się na dwie niżej określone klasy jakości:

a) Klasa I
Groch w tej klasie powinien być dobrej jakości. Powinien posiadać cechy charakterystyczne dla odmiany i/lub typu handlowego.

Strąki grochu powinny być:
- Świeże i jędrne,
- Wolne od uszkodzeń spowodowanych przez grad,
- Wolne od uszkodzeń spowodowanych wysokimi temperaturami.

W przypadku grochu przeznaczonego do spożycia bez strąków:
- Strąki powinny być:
- Z szypułką,
- Dobrze wypełnione, zawierające przynajmniej pięć ziaren
- Ziarna powinny być:
- Dobrze wykształcone,
- Delikatne, kruche,
- Soczyste i dostatecznie jędrne tzn. pod wpływem ściśnięcia palcami powinny pozostać płaskie bez rozpadania się,
- Wyrośnięte do przynajmniej połowy pełnej wielkości ale nie pełnej wielkości,
- Nie mączyste,
- Nie uszkodzone, bez pęknięć skórki,
- Dopuszczalne są następujące wady strąków, pod warunkiem, że nie wpływają na ogólny wygląd grochu, jego jakość, utrzymanie jakości i prezentację

W opakowaniu:
- Niewielkie wady skórki, skaleczenia i odgniecenia,
- Niewielkie wady kształtu,
- Niewielkie wady barwy.

Dla grochu mangetout i grochu cukrowego :
- Ziarna jeśli są obecne powinny być małe i nie w pełni rozwinięte,
- Dopuszcza się następujące niewielkie wady strąków, pod warunkiem, że nie wpływają na ogólny wygląd grochu, jego jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu,
- Bardzo niewielkie wady skórki, skaleczenia i odgniecenia,
- Bardzo niewielkie wady kształtu,
- Bardzo niewielkie wady barwy.

b) Klasa II
Do tej klasy zalicza się groch, który nie odpowiada wymaganiom klasy I, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne.

W przypadku grochu przeznaczonego do spożycia bez strąków:
- Strąki powinny zawierać przynajmniej trzy ziarna,
- Może być bardziej dojrzały niż ten w klasie I, ale nie przejrzały,
- Dopuszczalne są następujące wady, pod warunkiem, że nie wpływają na ogólny wygląd grochu, jego jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu,
- Wady strąków:
- Wady skórki, skaleczenia i odgniecenia, pod warunkiem, że nie mają tendencji do powiększania się i nie ma ryzyka, że ziarna zostaną uszkodzone,
- Wady kształtu,
- Wady barwy,
- Niewielka utrata świeżości, ale bez zwiędnięcia,
- Wady ziaren:
- Niewielkie wady kształtu,
- Niewielkie wady barwy,
- Mogą być twardsze,
- Mogą być lekko uszkodzone.

Dla grochu mangetout i grochu cukrowego :
- Ziarna jeśli są obecne mogą być nieco bardziej rozwinięte niż w klasie I,
- Dopuszcza się następujące niewielkie wady strąków, pod warunkiem, że nie wpływają na ogólny wygląd grochu, jego jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu,
- Niewielkie wady skórki, skaleczenia i odgniecenia,
- Niewielkie wady kształtu, wliczając te spowodowane rozwojem nasion,
- Niewielkie wady barwy,
- Niewielką utratę świeżości, ale bez zwiędnięcia i zmiany barwy.

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl