email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - CYKORIA

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla cykorii, po jego przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, cykoria powinna być:
- Cała
- Zdrowa; nie dopuszcza się cykorii z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią ją niezdatną do spożycia,
- Bez czerwonych przebarwień, nadmarznięcia lub śladów odgnieceń,
- Bez uszkodzeń spowodowanych przez gryzonie lub choroby,
- Bez uszkodzeń spowodowanych przez owady lub inne szkodniki,
- Bez wewnętrznego pędu nasiennego dłuższego niż 3/4 długości cykorii,
- Czysta, w szczególności bez zabrudzonych ziemią listków i praktycznie wolna od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych,
- O jasnej barwie tj. biała do żółtawo-białej,
- Czysto ucięta lub odłamana przy szyjce,
- O świeżym wyglądzie,
- Wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
- Wolna od obcych zapachów i/lub smaków.
Jakość cykorii powinna być taka, aby mogła ona:
- Wytrzymać transport i manipulacje, oraz 
- Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.

B. Podział na klasy jakości

Cykorię dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości:
a) Klasa Ekstra
Cykoria w tej klasie powinna być najwyższej jakości. W szczególności powinna:
- Być dobrze wykształcona,
- Być zwarta,
- Mieć zamknięte główki tj. główki o ostro zakończonym dobrze zamkniętym wierzchołku,
- Mieć zewnętrzne liście o długości przynajmniej ¾ długości główki,
- Nie mieć zielonkawego zabarwienia lub szklistego wyglądu.

b) Klasa I
Cykoria w tej klasie powinna być dobrej jakości.
W szczególności powinna:
- Odpowiednio zwarta,
- Mieć zewnętrzne liście o długości przynajmniej ½ długości główki,
- Nie mieć zielonkawego zabarwienia lub szklistego wyglądu.
Cykoria może mieć mniej regularny kształt, a wierzchołki mogą być mniej zwarte niż w klasie Ekstra i lekko otwarte, pod warunkiem, że średnica otwarcia nie przekracza 1/5 maksymalnej średnicy główki.

c) Klasa II

Do tej klasy zalicza się cykorię, która nie odpowiada wymaganiom klas wyższych, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne.
Dopuszcza się następujące wady:
- Lekko nieregularny kształt,
- Niewielkie zazielenienie wierzchołków,
- Niewielkie otwarcie wierzchołków (średnica otwarcia nie może przekraczać 1/3 maksymalnej średnicy główki).
Ponadto do tej klasy można zaliczyć cykorie o nieregularnym kształcie, pod warunkiem, że są one pakowane oddzielnie i spełniają wszystkie pozostałe wymagania określone dla tej klasy.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl