email: artur@silvicola.pl


IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Dla cukini, które nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się
w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:

A. Tolerancje dotyczące jakości

a) Klasa I

10 % liczbowo lub masowo cukini nie spełniających wymagań tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się
w tolerancjach dla klasy II.

b) Klasa II

10 % liczbowo lub masowo cukini nie spełniających wymagań tej klasy ani wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się jednak cukini z objawami gnicia, wyraźnymi odgnieceniami, niezabliźnionymi pęknięciami lub innym zepsuciem, które czynią je niezdatnymi do spożycia.

B. Tolerancje dotyczące wielkości 
Klasa I i II

10 % liczbowo lub masowo cukini o wielkości bezpośrednio mniejszej lub większej niż deklarowana na opakowaniu. Jednakże tolerancja ta dotyczy tylko cukini, których wielkość różni się od określonych limitów nie więcej niż 10 %.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl