w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa I
10 % liczbowo lub masowo cukini nie spełniających wymagań tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się
w tolerancjach dla klasy II.
b) Klasa II
10 % liczbowo lub masowo cukini nie spełniających wymagań tej klasy ani wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się jednak cukini z objawami gnicia, wyraźnymi odgnieceniami, niezabliźnionymi pęknięciami lub innym zepsuciem, które czynią je niezdatnymi do spożycia.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Klasa I i II
10 % liczbowo lub masowo cukini o wielkości bezpośrednio mniejszej lub większej niż deklarowana na opakowaniu. Jednakże tolerancja ta dotyczy tylko cukini, których wielkość różni się od określonych limitów nie więcej niż 10 %.