Wielkość cukini określa się za pomocą:
- długości, lub
- masy.
a) Przy sortowaniu według długości, która mierzona jest od nasady szypułki do końca cukini, określono następującą skalę wielkości: - 7 cm do 14 cm włącznie,
- powyżej 14 cm do 21 cm włącznie,
- powyżej 21 cm do 30 cm.
b) Przy sortowaniu według masy, określono następującą skalę wielkości: - 50 g do 100 g włącznie,
- powyżej 100 g do 225 g włącznie,
- powyżej 225 g do 450 g.
Wymagania co do wielkości nie dotyczą produktów miniaturowych[1].
[1] produkt miniaturowy oznacza odmianę lub uprawę cukini, otrzymane w wyniku odpowiedniej hodowli i/lub specjalnych technik uprawnych, wyłączając cukinie odmian nieminiaturowych, które nie osiągnęły pełnego stopnia rozwoju lub nie mają odpowiedniej wielkości. Wszystkie pozostałe wymagania standardu muszą być spełnione.