email: artur@silvicola.pl


VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - BAKŁAŻAN

Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.

A. Cechy identyfikacyjne

Pakujący i/lub wysyłający: nazwa i adres lub urzędowo ustanowiony lub zaakceptowany kod firmowy. Jednakże w przypadku kiedy kod firmowy jest użyty, odnośnik „pakujący i/lub wysyłający” (lub odpowiedni skrót) muszą być zaznaczone
w ścisłym powiązaniu z kodem firmowym.

B. Nazwa produktu

- "Bakłażany", jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz,
- Nazwa odmiany (nieobowiązkowo).

C. Pochodzenie produktu

- Kraj pochodzenia i nieobowiązkowo rejon uprawy lub nazwa krajowa, regionalna lub lokalna.

D. Charakterystyka jakości handlowej

- Klasa
- Wielkość (jeśli stosowne) wyrażona:
- Maksymalną i minimalną średnicą w przypadku sortowania według średnicy lub
- Maksymalną i minimalną masą w przypadku sortowania według masy.
- Jeśli stosowne - "bakłażany mini" lub inne adekwatne określenie dla produktów miniaturowych. Jeśli w tym samym opakowaniu znajdują się różne produkty miniaturowe, wszystkie one powinny być wymienione, łącznie z krajem pochodzenia.

E. Znak urzędowej kontroli jakości (nieobowiązkowo)

(1) Produkt miniaturowy oznacza odmianę lub uprawę bakłażanów, otrzymane w wyniku odpowiedniej hodowli i/lub specjalnych technik uprawnych, wyłączając bakłażany odmian nieminiaturowych, które nie osiągnęły pełnego stopnia rozwoju lub nie mają odpowiedniej wielkości. Wszystkie pozostałe wymagania normy muszą być spełnione.

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl