email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - TRUSKAWKI

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla truskawek po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, truskawki powinny być:

  • Całe - Oznacza to, że truskawki nie mogą mieć żadnych ubytków lub uszkodzeń powstałych zarówno podczas wzrostu, zbioru, pakowania jak i innych operacji związanych z przygotowaniem ich do sprzedaży.
  • Zdrowe, nie dopuszcza się owoców z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia - Truskawki powinny być całkowicie wolne od jakichkolwiek oznak chorób lub zmian, które znacząco wpływają na ich wygląd, przydatność do spożycia oraz wartość handlową. Szczególnie niedopuszczalne są ślady gnicia, nawet jeśli są niewielkie, ale mogą spowodować, że w momencie końcowej sprzedaży truskawki będą już niezdatne do spożycia.
  • Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych - Truskawki powinny być praktycznie wolne od zanieczyszczenia ziemią, kurzem, pozostałością środków ochrony roślin lub innych zanieczyszczeń.
  • O świeżym wyglądzie, ale nie myte - Niedopuszczalne są truskawki, których wygląd wskazuje, że są stare - o ciemnej nienaturalnej barwie, z nieświeżą szypułką i kielichem.
  • Praktycznie wolne od szkodników
  • Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki
  • Z kielichem (z wyjątkiem poziomek); kielich i szypułka (jeśli obecna) powinny być świeże i zielone
  • Wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego - W momencie wysyłki truskawki nie powinny być nadmiernie wilgotne, co powoduje znaczne obniżenie trwałości i przydatności do transportu. Jednak natychmiast po wystawieniu z chłodni może wystąpić lekkie zawilgocenie, które nie jest uważane za nadmierne.
  • Bez obcych zapachów i/lub smaków
    Truskawki nie mogą być przechowywane i transportowane w nieodpowiednich warunkach, w których mogłyby pochłonąć niepożądane zapachy np. od innych produktów.

Truskawki powinny być delikatnie zrywane.
Podczas zbioru truskawek ze względu na ich wyjątkową delikatność trzeba zwrócić uwagę na delikatne ich zrywanie, aby nie spowodować nawet niewielkich uszkodzeń, które mogłyby prowadzić do zepsucia.
Powinny być dostatecznie rozwinięte i odpowiednio dojrzałe.

Stopień rozwoju i jakość truskawek powinny być takie, aby mogły:

  • Wytrzymać transport i manipulacje,
  • Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.

B. Podział na klasy jakości
Truskawki dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości:

a) Klasa Ekstra
Truskawki w tej klasie powinny być najwyższej jakości. Powinny posiadać cechy charakterystyczne dla danej odmiany.
Truskawki klasy Ekstra powinny być najwyższej jakości i powinny być bardzo starannie zaprezentowane.
Powinny mieć połyskliwy wygląd w zależności od cech charakterystycznych odmiany.
Powinny być wolne od zanieczyszczeń ziemią.
Powinny być wolne od wad z wyjątkiem bardzo nieznacznych wad powierzchniowych pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd truskawek, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu.

b) Klasa I
Truskawki w tej klasie powinny być dobrej jakości. Barwa i kształt powinny być charakterystyczne dla danej odmiany.
Truskawki klasy I powinny być dobrej jakości i powinny być starannie zaprezentowane. Mimo, że wymagania dla klasy I są nieco mniej rygorystyczne to truskawki powinny zachować wszystkie cechy charakterystyczne dla odmiany.

Dopuszcza się jednak następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd owoców, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu:

  • Niewielkie wady kształtu
  • Biała powierzchnia nie przekraczająca 1/10 całkowitej powierzchni owoców - Biała barwa owocu w części pokrytej przez kielich nie jest uważana za wadę.
  • Lekkie powierzchniowe odgniecenia

Powinny być praktycznie wolne od zanieczyszczenia ziemią.

b) Klasa II
Do tej klasy zalicza się truskawki, które nie mogą być zakwalifikowane do wyższych klas, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.
Truskawki klasy II powinny posiadać odpowiednią jakość handlową i powinny być odpowiednio zaprezentowane.

Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że truskawki zachowają swoje cechy charakterystyczne co do jakości, utrzymania jakości oraz prezentacji:

  • Wady kształtu
  • Biała powierzchnia nie przekraczająca 1/5 całkowitej powierzchni owocu
    Biała barwa owocu w części pokrytej przez kielich nie jest uważana za wadę.
  • Niewielkie suche uszkodzenia nie mające tendencji do powiększania
    Niewielkie ślady ziemi
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl