email: artur@silvicola.pl


IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - ORZECHY WŁOSKIE

Dla orzechów włoskich nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości.

A. Tolerancje dotyczące jakości 
Przy obliczaniu tolerancji w każdej klasie dwie puste polówki orzechów lub cztery puste ćwiartki są liczone jako jeden pusty orzech.

 Dopuszczalne tolerancje
(procent liczbowo lub masowo orzechów wadliwych)
Dopuszczalne wady (a) Klasa Ekstra Klasa I Klasa II
a) ałkowita tolerancja dla wad skorup 7 10 15
b) całkowita tolerancja dopuszczalna dla części jadalnej (jąder)  8 10 15
3 6 8
(b) jełczałych, zepsutych lub uszkodzonych przez szkodniki(c)spleśniałych 3 4 6
4 6 8
(a)  Definicje wad wymienione są w załączniku II
(b)  Dla orzechów świeżych, tolerancje dla wad jąder są następujące: klasa Ekstra: 8 %,
klasa I: 12 %, Klasa II: 15 %
(c)  żywe owady lub szkodniki są niedopuszczalne we wszystkich klasach

B. Zanieczyszczenia mineralne

Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w kwasie nie może przekraczać 1g/kg.

C. Tolerancje dotyczące wielkości

Dla wszystkich klas dopuszczalne jest maksymalnie 10 % liczbowo lub masowo orzechów włoskich nie odpowiadających wskazanej wielkości w obrębie następujących limitów:
- Orzechy odpowiadają wielkości bezpośrednio mniejszej lub większej w przypadku kiedy wielkość jest zaznaczona jako przedział określony przez minimalną i maksymalną średnicę,
- Orzechy odpowiadają wielkości bezpośrednio mniejszej w przypadku gdy wielkość jest zaznaczona poprzez wskazanie średnicy minimalnej oraz słowami „i powyżej” lub „i +” (odsiew).
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl