Ustalono następującą klasyfikację:
| Wielkość (a) | Odsiew(a) |
| 22 mm i więcej | 22 mm i więcej (lub i mniej) |
| 20 do 22 mm | 20 mm i więcej (lub i mniej) |
| 18 do 20 mm | 18 mm i więcej (lub i mniej) |
| 16 do 18 mm | 16 mm i więcej (lub i mniej) |
| 14 do 16 mm | 14 mm i więcej (lub i mniej) |
| 12 do 14 mm | |
| (a) Dodatkowo do tej tabeli wielkości, pod warunkiem, że wielkość lub odsiew w mm jest także uwzględniona przy znakowaniu, inne wielkości wliczając większe mogą być zastosowane z możliwością nazw wielkości. | |
Do klasy Ekstra mogą być zaliczone tylko orzechy o średnicy równej lub większej od 16 mm, a do klasy I tylko orzechy o średnicy równej lub większej od 14 mm.
W przypadku orzechów oferowanych konsumentowi sortowanych według klasyfikacji „odsiew” nie jest dopuszczalne oznakowanie wielkością i słowami „i mniej”.




