email: artur@silvicola.pl


IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Dla owoców cytrusowych, które nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości
i wielkości:

A. Tolerancje dotyczące jakości

(i) Klasa Ekstra

5% liczbowo lub masowo owoców nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych
z wymaganiami dla klasy I, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy

(ii) Klasa I

10 % liczbowo lub masowo owoców nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy

(iii) Klasa II

10 % liczbowo lub masowo owoców nie spełniających wymagań klasy II ani wymagań minimalnych, z wyjątkiem owoców zgniłych lub zepsutych co czyni je niezdatnymi do spożycia. W obrębie tej tolerancji dopuszcza się najwyżej 5 % owoców
z lekkimi, powierzchniowymi niezabliźnionymi uszkodzeniami, suchymi skaleczeniami oraz owoców miękkich i podsuszonych.

B. Tolerancje dotyczące wielkości

Dla wszystkich klas i każdego typu prezentacji: dopuszczalne jest 10 % liczbowo lub masowo owoców cytrusowych o wielkości bezpośrednio mniejszej lub większej od deklarowanej (lub deklarowanych w przypadku połączenia trzech przedziałów wielkości) na opakowaniu.
W każdym przypadku tolerancję 10 % stosuje się jedynie do tych owoców, których średnica jest nie mniejsza niż:
Cytryny 43 mm
Mandarynki bez klementynek 43 mm
Klementynki 34 mm
Pomarańcze 50 mm
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl