email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - ARBUZY

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla arbuzów po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, arbuzy powinny być:
- Całe,
- Zdrowe; nie dopuszcza się owoców z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,
- Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych,
- Praktycznie wolne od szkodników,
- Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
- Jędrne i dostatecznie dojrzałe; barwa i smak miąższu powinny być odpowiednie do danego stopnia dojrzałości,
- Nie popękane,
- Bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
- Bez obcych zapachów i/lub smaków.
Stopień rozwoju i jakość arbuzów powinny być takie, aby mogły:
- Wytrzymać transport i manipulacje, oraz 
- Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.

B. Minimalne wymagania dotyczące dojrzałości
Arbuzy powinny być wystarczająco rozwinięte i wystarczająco dojrzałe. Wskaźnik refraktometryczny pulpyowocowej, mierzony w strefie środkowej miąższu owocu oraz po przekątnej, ma być równy lub wyższy niż 8° Brixa.

C. Podział na klasy jakości
Arbuzy dzieli się na dwie niżej określone klasy jakości:
a) Klasa I
Arbuzy w tej klasie powinny być dobrej jakości.
Powinny być :
- Dobrze wykształcone zgodnie z cechami charakterystycznymi dla danej odmiany,
- Bez pęknięć i odgnieceń, niewielkie powierzchniowe pęknięcia nie są uważane za wady.
Dopuszczalne są niewielkie wady barwy dla jaśniejszej części owocu, która styka się z podłożem podczas wzrostu.
Szypułka arbuzów nie może być dłuższa niż 5 cm.
b) Klasa II
Do tej klasy zalicza się arbuzy, które nie mogą być zakwalifikowane do wyższych klas, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.
Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że owoce zachowają swoje cechy charakterystyczne co do jakości, utrzymania jakości oraz prezentacji w opakowaniu:
- Niewielkie wady kształtu,
- Niewielkie wady barwy,
- Niewielkie odgniecenia lub powierzchniowe wady szczególnie mechaniczne lub spowodowane przez szkodniki lub choroby.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl