Czy kupujemy pora na eksport
Kupujemy, ale zwykle w ilościach paletowych na doładunek do innych warzyw.
Jak powinien być por przygotowany i jakie powinno być opakowanie
Nie ma ściśle ustalonych norm, odnośnie przygotowania pora. Powinien być on o średnicy ok. 3-4 cm, z odpowiednio długa białą częścią, z dobrze obciętymi końcami liści, czysty, bez śladów gleby. Opakowanie to kartony po 5, lub 10 kg.
Na jakich paletach należy przygotowywać por na eksport
Nie jest to istotne – jest to sprawa do uzgodnienia. Kartony muszą dobrze układać się na palecie, aby zapewnić jej całkowitą stabilność. Zamiast kartonów mogą być skrzyneczki łuszczkowe, zwykle po 10 kg. W przypadku niewielkiej ilości pora, dobrze jest go ustawić w pozycji pionowej, białą częścią do dołu. Takie opakowania można wtedy ustawić na podłodze w końcu samochodu.
Czy kartony i muszą być oznakowane
Tak , oczywiście. Każdy karton musi być oznakowany odpowiednią etykietą. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem. Brak etykiet jest zagrożony dużymi karami.
Czy interesuje nas por tylko w I klasie?
Tak, tylko klasa I nas interesuje. Pory powinny być przede wszystkim świeże, zdrowe, bez żadnych odgnieceń, bez śladów wciornastka i śladów jego żerowania. Aby uzyskać najlepszy efekt w przygotowaniu pora, nie można go moczyć, a delikatnie przetrzeć czysta szmatką z pozostałości gleby i pozostałej wilgoci.
Jakimi ilościami trzeba dysponować, by być naszym dostawcą
Zamawiamy najczęściej pory w tzw „mikasch” warzywnych. Najbardziej cenimy sobie dostawców, którzy jednocześnie będą mogli zaproponować nam w/w asortyment, tak aby samochód mógł być załadowany w jednym miejscu, bez narażania towaru na nagłe skoki temperatury.
Jakie najczęściej zdarzają się problemy i co się wtedy dzieje
Najczęstszym problemem jest złe przygotowanie – pozostałości po żerowaniu wciornastka, odgniecenia, które powodują natychmiastowe gnicie, lub też nie estetyczne obcięcie końcówek liści. Powinno być to zrobione w jednakowy sposób, aby w opakowaniu wszystkie pory miały podobną długość. W przypadku pora ważna jest również temperatura – towar koniecznie powinien być schłodzony.
Czy potrzebujemy certyfikatów
Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.
Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj