email: artur@silvicola.pl


Cebula

Jaką cebulę kupujemy

Kupujemy głównie cebulę żółtą i czerwoną, jak również w niedużych ilościach cebulę cukrową i czosnkową.
 
Jaki kaliber nas interesuje i jakie powinno być opakowanie
 
Jeśli chodzi o cebulę z żółtą łuską kupujemy przeważnie w rozmiarze 50-70 mm. Znacznie rzadziej w rozmiarze 40-60, czasem tylko 60-80 mm. Wszystko zależy od zamówienia klienta. Cebula czerwona jest drobniejsza, dlatego też dopuszczamy rozmiar 45 – 65 mm. Co do opakowania to zawsze są to siatki raszlowe 10,15 lub 25 kg.
 

Na jakich paletach
 
Nie jest to istotne – jest to sprawa do uzgodnienia. Natomiast zawsze muszą być palety. Nie dopuszczamy ładowania bezpośrednio na podłogę naczepy. Chcielibyśmy jednak zwrócić uwagę na należytą paletyzację – w przypadku cebuli jest to najczęściej siatka strechowa lub folia. Palety muszą być stabilne i w miarę równe.
 
Czy worki muszą być oznakowane?
 
Tak, oczywiście. Każdy worek musi być oznakowany. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem. Brak etykiet jest zagrożony dużymi karami.
 

 Czy interesuje nas towar tylko w I klasie
 
Tak, tylko klasa I nas interesuje. Cebula powinna być zdrowa, łuska sucha i „szeleszcząca”, w żadnym wypadku nie pobrudzona. Najlepiej, żeby była to cebula fazerowana. Łuska powinna być czysta, złota, dobrze dosuszona. Nie dopuszczamy tzw „luźnej łuski”. Towar powinien być odpowiednio odkalibrowany, zgodnie z zamówieniem.
 
Jakie ilości należy nam proponować, by być naszym dostawcą
 
Zwykle kupujemy ilości całosamochodowe. Czasem doładowujemy cebulę do innych
warzyw, ale zdarza się to stosunkowo rzadko.
 
Jakie najczęściej zdarzają się problemy z cebulą i co się wtedy dzieje

Najczęstszym problemem jest złe przygotowanie – niedotrzymanie rozmiaru lub niestaranne przygotowanie. Zimową porą bywają problemy z podmrożeniem w czasie załadunku, dlatego ważne dla nas jest, aby nasi dostawcy dysponowali dobrymi warunkami przechowalniczymi i chłodniczymi. Zwracamy też uwagę na należyte przygotowanie środka transportu, aby w czasie dużych mrozów ładować tylko do odpowiednio przygotowanej naczepy, czyli ogrzanej do odpowiedniej
temperatury. Na to uczulamy naszych dostawców, gdyż to właśnie oni są przy załadunku.
 
Czy potrzebujemy certyfikatów GLOBALGAP itp.

Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.

 

Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj


 

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl