Jaką kapustę pekińską kupujemy
Kupujemy kapustę pekińską o kolorze zielonym lub seledynowym. Nie może być blada. Główka kapusty powinna być ładnie wykształcona ze zwartymi liśćmi, prawidłowo przycięta, czysta o świeżym wyglądzie. Każda główka dodatkowo owinięta powinna być w folię perforowaną lub półprzepuszczalną. Towar w kartonie powinien być odpowiednio wykalibrowany, poukładany oraz schłodzony przed załadunkiem do temperatury 2-4 °C.
Jaka powinna być waga główki
Waga powinna oscylować w przedziale między 0,8 kg – 1,2 kg w przypadku kapusty zimowej. Niekiedy zamawiamy główki mniejsze lub większe, jednak główka kapusty wówczas nie może być mniejsza niż 0,6 kg i większa niż 1,5 kg.
Wczesna, wiosenna kapusta pekińska w praktyce powinna posiadać dobrze wykształconą główkę, może być mała, jednak powinna być zwarta i nie posiadać luźnych liści.
Jak powinna być zapakowana
Kapusta pekińska zimowa powinna być zapakowana w opakowania kartonowe o wadze 9 kg lub 10 kg netto. Wczesna pekinka najczęściej pakowana jest w kartony o wadze 9 kg netto. 65 kartonów na palecie. Łącznie na samochód ładujemy 26 palet.
Na jakie palety należy ładować
Na palecie typu przemysłowa o rozmiarach 100 cm/ 120 cm.
Czy kartony muszą być oznakowane
Tak, oczywiście. Każdy karton musi być oznakowany. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem lub dowozimy na miejsce załadunku.
Czy do paletyzacji należy używać narożników
Tak, zawsze. Paletyzacja z użyciem narożników i pasków ściągających musi zapewnić stabilność palety w czasie całego transportu oraz podczas rozładunku towaru na magazynie.
Jakie najczęściej zdarzają się problemy z kapustą pekińską i co się wtedy dzieje
Oprócz oczywistych niedopuszczeń, takich jak uszkodzenia mechaniczne, mrozowe, zagnicia, choroby grzybowe lub ślady po szkodnikach, które w żadnym wypadku nie powinny być obecne w kapuście, należy zwrócić uwagę na to, co w środku. Podczas kontroli jakości partii kapusty należy sprawdzić czy w kapuście nie ma pędu kwiatostanowego lub oznak tip burna. Można to zrobić tylko poprzez przecięcie główki kapusty. Im więcej główek zostanie z partii sprawdzonych tym większe prawdopodobieństwo, że ten problem nie występuje . Jeśli jednak zauważycie w przygotowanej do załadunku partii którąkolwiek z w/w niedopuszczeń, lepiej jej wcale nie ładować, bo będzie reklamacja.
Czy potrzebujemy certyfikatów GLOBALGAP lub innych
Zasadniczo nie , chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.
W jakim okresie kupujemy kapustę pekińską
W zależności od sezonu, zwykle od początku maja, gdy tylko pojawia się pierwsza wczesna kapusta do końca okresu jej przechowywania czyli do kwietnia.
Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj