email: artur@silvicola.pl


Kalafior

Jaki kalafior kupujemy

Kupujemy kalafior z ładnie wykształconą różą w kolorze zależnie od zamówień naszych klientów: biała, kremowa, żółta. Róża kalafiora powinna być o świeżym wyglądzie, prawidłowo przycięta, z przyciętymi liśćmi. Najlepiej, kiedy liści nie jest zbyt dużo, zostawiamy 2-3, które mają za zadanie chronić różę przed uszkodzniami podczas transportu. Kalafior zapakowany powinien być w 6-kg kartony, ładnie poukładany oraz odpowiednio wykalibrowany. W każdym opakowaniu kalafiory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tego samego typu handlowego, jakości i wielkości. Towar powinien być schłodzony przed załadunkiem do temperatury 2-4 °C. 

Jaka powinna być wielkość róży

Róża kalafiora określana jest maksymalną średnicą poprzeczną. Minimalna średnica powinna wynosić 11 cm. Różnica średnic miedzy najmniejszą oraz największą różą w tym samym opakowaniu nie może przekraczać 4 cm. Nasi klienci jednak najczęściej pytają o kalafior, którego róża ma minimalną średnicę 15 cm, tak aby do jednego kartonu wchodziło 6 główek warzywa. Najlepiej, jeśli waga jednej sztuki równa jest 1 kg, ponieważ kalafior kupowany jest na sztuki, nasi klienci natomiast kupują go na kilogramy.

Jak powinien być zapakowany

Kalafior zamawiamy zapakowany w 6 kg karton, w który zapakowane powinno być 6 sztuk. Łącznie na samochodzie ładujemy 26 palet przemysłowych.

Na jakie palety należy ładować

Na palecie typu przemysłowa o rozmiarach 100 cm/ 120 cm.       

Czy kartony muszą być oznakowane

Tak , oczywiście. Każdy karton musi być oznakowany. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem, lub dowozimy na miejsce załadunku.

 

Czy do paletyzacji używamy narożników

 

Tak, zawsze. Paletyzacja z użyciem narożników i pasków ściągających musi zapewnić stabilność  palety w czasie całego transportu oraz podczas rozładunku towaru na magazynie.                  

 

Jakie najczęściej zdarzają się problemy z kalafiorem i co się wtedy dzieje

 

Oprócz oczywistych niedopuszczeń, takich jak uszkodzenia mechaniczne, mrozowe, zagnicia, choroby grzybowe lub ślady po szkodnikach, które w żadnym wypadku  nie powinny być obecne na kalafiorze, należy zwrócić uwagę, aby na róży nie było zbyt dużo liścia. Nasi klienci najchętniej kupują towar z przyciętymi liśćmi. Podczas kontroli jakości partii kapusty należy sprawdzić czy róża jest jednolitego koloru, bez przebarwień, konieczny jest jednakowy kolor wszystkich róż w kartonie. Bardzo istotny jest również sposób układania: różą i przyciętymi liśćmi do góry. Jeśli jednak zauważycie  w przygotowanej do załadunku partii którąkolwiek z w/w niedopuszczeń, lepiej jej wcale nie ładować.

Najczęstszym problemem jest kolor oraz wielkość główki. Dlatego należy bardzo pilnować kalibracji, gdyż bardzo często zdarzają się główki poniżej dopuszczalnej średnicy.  

Czy potrzebujemy certyfikatów GLOBALGAP itp.

 

Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.

 

W jakim okresie  kupujemy kalafior

 

W zależności od sezonu, zwykle  od maja, gdy tylko się pojawia się, do końca października. 

 

Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj

 

Zobacz również ceny kalafiorów, skup kalafiorów oraz inne informacje o kalafiorach

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl