email: artur@silvicola.pl


Kapusta głowiasta

Jaką kapustę kupujemy

Kupujemy kapustę głowiastą w kolorze zielonkawym (nie może być całkowicie biała). Główka kapusty powinna być zwarta o wyrównanym kształcie, prawidłowo przycięta, czysta o świeżym wyglądzie. Kapusta zapakowana powinna być w worek raszlowy. Towar  powinien być jednolity odmianowo, odpowiednio wykalibrowany, w każdym worku powinny być główki podobnej wielkości. Towar powinien być schłodzony przed załadunkiem do temperatury 2-4 °C. 


Jaka powinna być waga główki

Waga powinna oscylować w przedziale między 2 kg – 4 kg. Niekiedy zamawiamy główki o innej wadze, co uzgadniamy przy zamówieniu. W przypadku wczesnej kapusty główki są mniejsze i najczęściej kupowane na sztuki. Wczesna, wiosenna kapusta powinna posiadać dobrze wykształconą główkę, może być mała, jednak nie mniejsza niż 1 kg, powinna być zwarta, i nie posiadać luźnych liści.


Czy należy pozostawiać liście ochronne na kapuście

Tylko kapusta wczesna powinna mieć 2 do 4 nieuszkodzonych liści. W pozostałych wypadkach liście ochronne powinny być usunięte. 

Czy preferujemy jakieś konkretne odmiany

Tak, najbardziej popularnymi odmianami są kapusta Galaxy i Kamienna Głowa ZIF, sa one popularne ze względu na ich twardość oraz długi okres wegetacji. Kupujemy jednak także inne odmiany, jak wczesna kapusta Ditmarska oraz Amagar.

Jak powinna być zapakowana

Kapusta zimowa powinna być zapakowana w siatki raszlowe. Najczęściej ładujemy worki o wadze 25 kg netto, spaletyzowane po 35-40 siatek na palecie. Łacznie ładujemy 20 palet typu „owocówka” na samochodzie. Również mogą być palety typu "arton-box” lub oktabina. Niekiedy ładujemy w siatkach luzem na samochodzie bez palet. Młoda kapusta powinna być zapakowana w kartony po 8 sztuk, 65 kartonów na palecie, odpowiednio spaletyzowana.

Na jakie palety należy ładować

Na palecie typu przemysłowa o rozmiarach 100 cm/ 120 cm.


Czy worki muszą być oznakowane 

Tak, oczywiście. Każdy worek musi być oznakowany. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem lub dowozimy na miejsce załadunku.
 
Czy do paletyzacji używamy narożników
 
Tylko przy załadunku młodej kapusty w kartonach. 
 
Jakie najczęściej zdarzają się problemy z kapustą i co się wtedy dzieje
 
Najczęstszymi problemami są niedotrzymanie wagi i wielkości główki. Dlatego prosimy zwrócić uwagę na wagę netto pojedynczej główki i opakowania. Zdarza się że towar nie jest dostatecznie schłodzony. Jeśli zaistnieją takie problemy, grozi to reklamacją.
 
Jakie wady kapusty są niedopuszczalne

Uszkodzenia mechaniczne, mrozowe, zagnicia, choroby grzybowe lub ślady po szkodnikach, które w żadnym wypadku nie powinny być obecne w kapuście. Należy zwrócić uwagę, by kapusta była nie przerośnięta, bez pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, bez nadmiernej wilgotności zewnętrznej i bez obce­go zapachu i smakuJeśli jednak zauważycie w przygotowanej do załadunku partii którąkolwiek z w/w niedopuszczeń, lepiej jej wcale nie ładować, gdyż grozi to reklamacją.


Czy potrzebujemy certyfikatów GLOBALGAP itp.
 
Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.
 
W jakim okresie kupujemy kapustę
 
W ciągu całego sezonu, w zależności od zapotrzebowania. 

 

Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj


 

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl