email: artur@silvicola.pl


Czy kupujemy pieczarki na eksport
 
Kupujemy pieczarki białe, aczkolwiek nie regularnie.
 
Jaki kaliber nas interesuje i jakie powinno być opakowanie
 
Kupujemy pieczarki kalibrowane, przeważnie tzw „ średnie” (40-60 mm). Rzadziej kupujemy pieczarki „małe” (20-40 mm). Opakowanie standardowe to skrzyneczki plastikowe po 3 kg. Prosimy dostawców, aby skrzynki z góry przykryte były papierem. Na konkretne zamówienie klienta zamawiamy czasem jednostkowe opakowania detaliczne po 500 lub 250 g.
 
Na jakich paletach
 
Na paletach euro, po 152 skrzynki na palecie.
 
Czy skrzynki muszą być oznakowane

Tak , oczywiście. Każda skrzynka musi być oznakowana odpowiednią etykietą. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem. Brak etykiet jest zagrożony dużymi karami. Etykieta w przypadku pieczarki powinna zawierać:   
 - Rodzaj produktu - gdy zawartość nie jest widoczna z zewnątrz: "pieczarki hodowlane", "przycięte" lub "całe", zabarwienie, jeśli inne niż białe  
- Kraj pochodzenia
- Klasa jakości -Wielkość (jeśli klasyfikowane według wielkości) wyrażona jako maksymalna i minimalna średnica kapelusza lub wyrazami "małe", "średnie" lub "duże".  
-Waga netto. 
 
Interesuje nas towar w I klasie
 
Tak, tylko klasa ekstra i I nas interesuje. Pieczarki powinny być przycięte (z odciętą dolną częścią trzonu). Trzon powinien być równo przycięty, bez śladów ściółki Wymagamy, aby pieczarki były świeże, w odpowiedniej fazie rozwoju. Kupujemy jedynie pieczarki zamknięte tj. pieczarki z całkowicie zamkniętym kapeluszem. Kolejnych faz rozwoju nie dopuszczamy. Nie dopuszczamy jakichkolwiek odgnieceń.  Przed załadunkiem zarówno pieczarki  powinny być należycie schłodzone (do + 2*C), jak i naczepa powinna być odpowiednio przygotowana i wychłodzona.
 
Jakie ilości należy nam proponować, by być naszym dostawcą
 
Jeśli chodzi o pieczarkę to kupujemy tylko ilości całosamochodowe.  
 
Jakie najczęściej zdarzają się problemy i co się wtedy dzieje 
 
Najczęstszym problemem jest złe przygotowanie, gdy pieczarki są niezbyt świeże lub zbierane z kilku dni. Wtedy stopień rozwoju grzybów jest różny i psuje to ogólny wygląd towaru. W przypadku pieczarki  niezwykle istotne jest przestrzeganie określonych wymogów temperaturowych, zarówno w czasie załadunku, jak i całego okresu transportowania.
 
Czy potrzebujemy certyfikatów GLOBALGAP itp.
 
Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.

 

Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj


 

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl