email: artur@silvicola.pl


Papryka czerwona , papryka żółta , papryka zielona , papryka biała

Jaką paprykę kupujemy

Kupujemy paprykę czerwoną, żółtą, zieloną oraz białą – tzw. wczesną. Papryka powinna być dobrej jakości, owoce jędrne bez wad skórki, szypułka równo przycięta w taki sposób, aby nie uszkadzała innych owoców w kartonie. Owoce charakterystyczne dla danej odmiany lub typu handlowego i osiągniętego stopnia dojrzałości i zabarwienia. Papryka powinna być równej wielkości, czysta o świeżym wyglądzie. W każdym opakowaniu papryka powinna być jednolita pod względem pochodzenia, odmiany lub typu handlowego, jakości i wielkości oraz stopnia dojrzałości i barwy. Zapakowana powinna być w karton 5-kilogramowy. Towar powinien być odpowiednio wykalibrowany, w każdym kartonie owoce równej wielkości. Towar powinien być schłodzony przed załadunkiem do temperatury  8 °C. 

Jaka powinna być wielkość papryki

Wielkość papryki określamy na podstawie średnicy ramion (szerokości). Sortowana powinna być zazwyczaj według wielkości, różnica średnic pomiędzy najmniejszą i największą papryką w opakowaniu nie może przekraczać 20 mm.

Czy preferujemy jakieś konkretne odmiany

Tak, najbardziej popularnymi odmianami są: Salamon, Yecla oraz bawaria, są one popularne ze względu na ich twardość oraz dłuższy okres wegetacji. Kupujemy jednak także inne odmiany, nadające się dla eksportu.

Jak powinna być zapakowana

Sposób pakowania powinien być taki, aby należycie chronił produkt przed uszkodzeniami. Materiały stosowane do wykładania wnętrza powinny być nowe, czyste i takiej jakości,  aby zapobiegał jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych. Pakujemy zazwyczaj w 5-kg kartony. Wówczas pakujemy 100 kartonów papryki na palecie, 26 palet przemysłowych na samochodzie.

Na jakie palety należy ładować

Na palecie typu przemysłowa o rozmiarach 100 cm/ 120 cm.

Czy kartony muszą być oznakowane

Tak, oczywiście. Każdy karton musi być oznakowany. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem lub dowozimy na miejsce załadunku.

 

Czy do paletyzacji używamy narożników

 

Tak, zawsze. Paletyzacja z użyciem narożników i pasków ściągających musi zapewnić stabilność  palety w czasie całego transportu oraz podczas rozładunku towaru na magazynie.                

 

Jakie najczęściej zdarzają się problemy z papryką i co się wtedy dzieje

 

Oprócz oczywistych niedopuszczeń, takich jak uszkodzenia mechaniczne, mrozowe, zagnicia, choroby grzybowe lub ślady po szkodnikach, które w żadnym wypadku  nie powinny być obecne w papryce, należy zwrócić uwagę na to, co w środku. Papryka powinna być zdrowa, nie dopuszcza się papryki z objawami gnicia lub innego zepsucia. Zdarza się, że owoce papryki są nierówno wykształcone, co jest również problemem w ocenie naszych klientów. Podczas kontroli jakości partii papryki  należy zwrócić uwagę na jej jędrność, kształt, sposób przycięcia szypułki. Im więcej kartonów z partii zostanie sprawdzonych tym większe prawdopodobieństwo że ten problem nie występuje. Jeśli jednak zauważycie w przygotowanej do załadunku partii którekolwiek z w/w niedopuszczeń, lepiej jej wcale nie ładować. Najczęstszym jednak problemem jest wielkość owocu i jego kształt. Dlatego należy bardzo pilnować kalibracji, gdyż bardzo często zdarzają się owoce nierówne. Rosyjscy klienci bardzo pilnują kalibracji.

Czy potrzebujemy certyfikatów GLOBALGAP itp.

 

Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.

 

W jakim okresie kupujemy paprykę?

 

W zależności od sezonu, zwykle  od połowy  maja, pojawia się wtedy papryka biała oraz zielona. W połowie lipca pojawia się papryka czerwona oraz żółta i handlujemy nią do końca sezonu, zazwyczaj do początku października.  

 

Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj

Zobacz również ceny papryki ,skup papryki oraz inne informacje o papryce.

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl