email: artur@silvicola.pl


Gruszki

Jaką gruszkę kupujemy

Gruszki powinny być dobrej jakości. Powinny mieć kształt, wielkość i barwę charakterystyczne dla danej odmiany. Miąższ owoców powinien być całkowicie zdrowy, a skórka wolna od szorstkiego ordzawienia. Towar powinien być wykalibrowany zgodnie z zamówieniem, czysty o świeżym wyglądzie. W każdym opakowaniu gruszka powinna być jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, typu handlowego, jakości i wielkości oraz stopnia dojrzałości. Towar w każdym kartonie powinien być równej wielkości, schłodzony przed załadunkiem do temperatury 2°C.

W jakim opakowaniu

Zapakowana powinna być w karton 6-kilogramowy.

Jaka powinna być wielkość gruszki

Najczęściej kupujemy gruszki wykalibrowane w wielkości 55 plus lub 60 plus. Zawartość każdego opakowania powinna być jednolita i zawierać owoce wyłącznie tego samego pochodzenia, jakości, wielkości oraz o tym samym stopniu dojrzałości.

Czy preferujemy jakieś konkretne odmiany

Tak, najbardziej popularnymi odmianami są: Lukas, Konferencja, Paten, są one popularne ze względu na ich twardość oraz dłuższy okres wegetacji. Kupujemy jednak także inne odmiany nadające się dla eksportu.

Jak powinna być zapakowana

Sposób pakowania powinien być taki, aby należycie chronił produkt przed uszkodzeniami. Materiały stosowane do wykładania wnętrza powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych.
Pakujemy zazwyczaj w 6 kg kartony. Wówczas pakujemy 3200 kartonów gruszki na 26 paletach przemysłowych na samochodzie.

Na jakie palety należy ładować?

Na palecie typu przemysłowa o rozmiarach 100 cm/ 120 cm

Czy kartony muszą być oznakowane?

Tak , oczywiście. Każdy karton musi być oznakowany. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem lub dowozimy na miejsce załadunku.

Czy do paletyzacji używamy narożników?

Tak, zawsze. Paletyzacja z użyciem narożników i pasków ściągających musi zapewnić stabilność palety w czasie całego transportu oraz podczas rozładunku towaru na magazynie.

Jakie najczęściej zdarzają się problemy z gruszką i co się wtedy dzieje?

Oprócz oczywistych niedopuszczeń, takich jak uszkodzenia mechaniczne, mrozowe, zagnicia, choroby grzybowe lub ślady po szkodnikach, które w żadnym wypadku nie powinny być obecne na owocach, gruszka powinna być zdrowa. N, nie dopuszcza się gruszki z objawami gnicia lub innego zepsucia. Zdarza się, że owoce gruszki są nierówno wykształcone co jest również problemem w ocenie naszych klientów. Podczas kontroli jakości partii gruszki szczególną uwagę należy zwrócić uwagę na jej twardość, kalibrację oraz na zewnętrzny stan skórki. Im więcej kartonów z partii zostanie sprawdzonych tym większe prawdopodobieństwo, że ten problem nie występuje. Jeśli jednak zauważycie w przygotowanej do załadunku gruszki którąkolwiek z w/w niedopuszczeń, lepiej jej wcale nie ładować. Najczęstszym jednak problemem jest twardość owocu, dlatego należy bardzo tego pilnować.

Czy potrzebujemy jakieś certyfikaty itp.?

Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.

W jakim okresie kupujemy gruszkę?

W zależności od sezonu, zwykle od września do końca sezonu, zazwyczaj do przełomu lutego i marca.

 

Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj

 

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl