Silvi-Cola F.H. Sp.z o.o.
05-850 Ożarów Mazowiecki
ul. Poznańska 98, p.1
tel. +48 22 721 60 60


Kapusta pekińska

Jaką kapustę pekińską kupujemy

Kupujemy kapustę pekińską o kolorze zielonym lub seledynowym. Nie może być blada. Główka kapusty powinna być ładnie wykształcona ze zwartymi liśćmi, prawidłowo przycięta, czysta o świeżym wyglądzie. Każda główka dodatkowo owinięta powinna być w folię perforowaną lub półprzepuszczalną. Towar w kartonie powinien być odpowiednio wykalibrowany, poukładany oraz schłodzony przed załadunkiem do temperatury 2-4 °C. 

 

Jaka powinna być waga główki    

Waga powinna oscylować w przedziale między 0,8 kg – 1,2 kg w przypadku kapusty zimowej. Niekiedy zamawiamy główki mniejsze lub większe, jednak główka kapusty wówczas nie może być mniejsza niż 0,6 kg i większa niż 1,5 kg.

Wczesna, wiosenna kapusta pekińska w praktyce powinna posiadać dobrze wykształconą główkę, może być mała, jednak powinna być zwarta i nie posiadać luźnych liści.

Jak powinna być zapakowana

Kapusta pekińska zimowa powinna być zapakowana w opakowania kartonowe o wadze 9 kg lub 10 kg netto. Wczesna pekinka najczęściej pakowana jest w kartony o wadze 9 kg netto.  65 kartonów  na palecie. Łącznie na samochód ładujemy 26 palet.

Na jakie palety należy ładować

Na palecie typu przemysłowa o rozmiarach  100 cm/ 120 cm.   

Czy kartony muszą być oznakowane

Tak, oczywiście. Każdy karton musi być oznakowany. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem lub dowozimy na miejsce załadunku.

 

Czy do paletyzacji należy używać narożników

 

Tak, zawsze. Paletyzacja z użyciem narożników i pasków ściągających musi zapewnić stabilność  palety w czasie całego transportu oraz podczas rozładunku towaru na magazynie.      

 

Jakie najczęściej zdarzają się problemy z kapustą pekińską i co się wtedy dzieje

 

Oprócz oczywistych niedopuszczeń, takich jak uszkodzenia mechaniczne, mrozowe, zagnicia, choroby grzybowe lub ślady po szkodnikach, które w żadnym wypadku  nie powinny być obecne w kapuście, należy zwrócić uwagę na to, co w środku. Podczas  kontroli jakości partii kapusty  należy sprawdzić czy w kapuście nie ma  pędu kwiatostanowego lub oznak tip burna. Można to zrobić tylko poprzez przecięcie główki kapusty. Im więcej główek zostanie z partii sprawdzonych tym większe prawdopodobieństwo, że ten problem nie występuje . Jeśli jednak zauważycie  w przygotowanej do załadunku partii którąkolwiek z w/w niedopuszczeń, lepiej jej wcale nie ładować,  bo będzie reklamacja.

Czy potrzebujemy certyfikatów GLOBALGAP lub innych

 

Zasadniczo nie , chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.

 

W jakim okresie  kupujemy kapustę pekińską

W zależności od sezonu, zwykle  od początku maja, gdy tylko pojawia się pierwsza wczesna kapusta  do końca  okresu jej przechowywania czyli do kwietnia.

 

Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj

 

Zobacz również ceny kapusty pekińskiej , skup pekinki i inne informacje o kapuście pekińskiej.

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl